Друштво

ФОТОГРАФИЈАМА СПАЈАЈУ РАЗЛИЧИТОСТИ

Поводом обиљежавања Међународног дана људских права и Дана Интернационалног мултирелигијског и интеркултурног центра „Заједно“, вечерас је, у организацији ИМИЦ – а Дервента и Народне библиотеке „Бранко Радичевић“, отворена изложба фотографија под називом „ИМИЦ – мост људима, народима и религијама“.

Свечаности отварања изложбе присуствовао је и начелник општине Милорад Симић са својим сарадницима. Оснивач ИМИЦ – а „Заједно“ у Дервенти Фадил Пелесић истакао је да овом изложбом дервентски ИМИЦ обиљежава свој јубилеј, тачније, пунољетство, јер већ 18 година постоји и дјелује у нашем граду.
-Ми смо постали чланови ИМИЦ – а 1992. године у Минхену и од тада активно радимо у овој организацији која има циљ да повеже људе добре воље, уз поруку да на овим просторима живе људи који желе да живе заједно, да се разумију и међусобно помажу. Дакле, то је наша основна функција коју, како сматрамо, у доброј мјери и остварујемо. Ову изложбу смо организовали у сарадњи са Народном библиотеком, а посебну захвалност дугујемо и ОЕБС-у која је обезбиједила дио средстава за припрему изложбе. Својим присуством вечерашњи догађај увеличали су представници бањалучке канцеларије ове организације Бранкица Тешановић, Свјетлана Станисављевић и Младен Стојчић, на чему смо им веома захвални, као и начелнику општине Дервента – казао је Пелесић.
Он је додао да је у току ове године ИМИЦ „Заједно“ у Дервенти, рачунајући и вечерашњу изложбу фотографија, организовао 13 манифестација, те да су најзначајније међу њима Вече духовне музике, Дервентско срце, као и програми који су уприличени поводом Дана жена, Дана ослобођења Дервенте у Другом свјетском рату и Дана Европе.
-На тај начин покушавамо да одржимо онај дух Дервенте којим је она увијек одисала. Изложба ће бити отворена до краја године, а можда и дуже у зависности од интересовања публике. Наша порука јесте да се не смијемо дијелити по вјери, иако се по вјери разликујемо и управо због тога и окупљамо људе добре воље да у овом сивилу које влада на овим просторима покажемо да ипак има свјетла и да то свјетло гори у нашој Дервени – истакао је Пелесић.
Међу посјетиоцима била је Жанета Бошковић, која је рекла да је велико богатство имати суграђане попут Милице и Фадила Пелесића.
-Било би лијепо када би свака локална заједница имала овакве ентузијасте који своје слободно вријеме, свој новац и све остало користе за изградњу мостова међу људима. Вриједност изложбе огледа се и у томе што су они сакупили и од заборава сачували све ове дивне успомене, што је заиста заслужује сваку похвалу. Поред тога, сачували су и оне фотографије драгих Дервенћана које смо током несрећног рата изгубили – казала је Бошковићева.
Већ 13 година члан хора пензионера „Мозаик“, који дјелује у оквиру ИМИЦ – а, је Софија Ножица.
-То је једно предивно дружење у којем уживам већ 13 година, тачније, члан сам од самог оснивања хора. Ми се не раздвајамо ни по годинама, ни по вјери, националности или било чему другом и то је истинска љепота. Добро смо организовани, а пробе и наступи са нашом професорицом Милијаном Жунић право су задовољство – истакла је Ножица.

Related posts

Шаховски турнир
окупио 56 учесника

Derventski List

Опрез чува усјеве од пожара

admin

„Полицајци нас чувају док у миру спавамо“

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još