ИЗДВОЈЕНОНовости

ВИРУС НЕ ПОСУСТАЈЕ, СИТУАЦИЈА ОЗБИЉНА

Општински штаб за ванредне ситуације констатовано је на данашњем састанку да је епидемиолошка ситуација у Дервенти још увијек под контролом, али и да је веома сложена, те да број евидентираних случајева КОВИД-19 није пандан стварној епидемиолошкој слици.

Начелник општине и командант штаба Милорад Симић констатовао је да се борби против вируса корона и даље мора приступати крајње одговорно.

– Немамо право на опуштање, јер смо свједоци да се свакодневно све већи број наших суграђана суочава са проблемима које изазива овај вирус. Ситуација је веома озбиљна, а свакодневно функционисање у многим сегментима је отежано. Наши медицинари раде под изузетно великим притиском и сви морамо да се понашамо одговорније него до сада у смислу придржавања мјера личне заштите и избјегавања сувишних контаката – рекао је Симић позивајући становнике да чувају себе и своје ближње.

Штаб је упутио и апел суграђанима да због погоршане епидемиолошке ситуације избјегавају окупљања и да се досљедно придржавају мјера које је прописао Институт за јавно здравство Републике Српске, а у циљу смањења ширења заразе изазване корона вирусом.

Директор Дома здравља Мирко Шаран, сумирајући ситуацију у протеклих неколико седмица, закључио је да здравствени систем, уз велике потешкоће, још увијек одолијева на све компликованију ситуацију када је ријеч о вирусу корона.

– Тренутно смо свједоци најтеже фазе борбе против вируса корона до сада и стање је врло озбиљно, а наши капацитети, посебно у Станици хитне помоћи и Лабораторији, су ангажовани до крајњих граница. С обзиром на изузетно велики број наших суграђана који се у Дом здравља јављају са сметњама у респираторним органима и на основу наших досадашњих искустава и искустава колега из других установа који се баве корона вирусом, сасвим је евидентно да је број позитивних, односно заражених лица много већи од оних којим је тестом потврђено постојање вируса у организму. Због тога, али и због чињенице да су капацитети Дома здравља и других медицинских установа пренапрегнути, а запослени на крајњем измаку снага, молимо све за разумијевање – рекао је Шаран позивајући суграђане да се чувају и придржавају мјера којима се спречава ширење вируса.

– Превентивно дјеловање, а то значи избјегавање контаката и правилна употреба заштитне опреме, најбољи су начини да помогнете себи, али и здравственом систему – рекао је Шаран.

Епидемиолог Дома здравља др Милена Бјеговић Ђујић истакла је да су у новембру евидентирана 133 потврђена случаја вируса корона, али и да је чињеница да то није стварно стање броја заражених у Дервенти.

Related posts

РАСПОРЕЂЕН СУФИЦИТ ИЗ ПРОШЛЕ ГОДИНЕ

admin

АКЦИЈА ДАРИВАЊА КРВИ 5. ДЕЦЕМБРА

admin

Стручном литературом унаприједити предшколско васпитање

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još