ИЗДВОЈЕНОНовости

Питка вода потекла у више од 160 домаћинстава

Пројекат изградње водоводне мреже у Босанским Лужанима и Жеравцу, довео је питку воду до око 160 домаћинстава, као и вјерских објеката и школа ове двије мјесне заједнице, а данас је обиљежен завршетак овог пројекта, те је водовод пуштен у употребу.

Ријеч је о водоводној мрежи дугој око 25 километара, а на коју је прикључено 165 јединица и за које је завршетак овог пројекта означио крај дугогодишњег проблема.

Миленко Зец из Босанских Лужана истакао је да је дан када је вода потекла из славине у њиховом домаћинству посебно значајан и, као такав, забиљежен.

– Током 72 године живота сам копао три бунара из којих нисам имао довољно воде, а и други мјештани су се борили са овим проблемом, тако да је мало рећи да је ово значајан тренутак за све нас. Могу да кажем да су извођачи радова били коректни и желим да им се захвалим градоначелнику на доброј сарадњи- истакао је Зец, а један од чланова грашевинског одбора за изградњу водовода Мирослав Томас казао је да је значај стављања тачке на проблем водоснабдијевања немјерљив.

– У нашем поднебљу провођење оваквог пројекта много значи, јер смо безводна регија. Захваљујемо се градоначелнику који је препознао овај наш проблем који траје доста дуго, а посљедње три године смо нарочито активно радили припреме, тако да смо ево сад дошли до тренутка да коначно имамо питку воду- рекао је Томас.

Обиљежавању завршетка овог пројекта и пуштању водовода у употребу присуствовао је и градоначелник Милорад Симић казавши да је овим пројектом премашен број од 7.000 прикључака на руралној територији Дервенте.

– Данас дијелим задовољство за мјештанима двије мјесне заједнице, Босанских Лужана и Жеравца и велику срећу, јер је 160 домаћина добило питку воду и, поред тога, још пет установа, школе и вјерски објекти, што у свим нашим пројектима одрадимо бесплатно, тако да је обезбијеђено укупно 165 прикључака. Овај пројекат је „тежак“ око 452.000 марака и рађен је по већ устаљеном принципу да половину трошкова сноси град, а половину мјештани, а с обзиром на заинтересованост становништва, овим пројектом смо премашили 7.000 прикључака у руралном дијелу територије Дервенте- осврнувши се и на пројекат Осињског водовода који је у завршној етапи прве фазе.

– Проводимо и велики пројекат у јужном дијелу територије Дервенте, гдје би око 1.000 заинтересованих мјештана требало да буде опскрбљено са подручја Горње и Доње Осиње, Горњих и Доњих Церана, Велике и Мале Сочанице и Црнче, а цијенимо да ће коштати око четири милиона- казао је Симић оцијенивши да су пројекти снабдијевања становништва водом најзначајнији, нарочито у вријеме несташице воде и климатских промјена.

Related posts

Породична медицина идуће седмице радиће у првој смјени

admin

СВИ ЂАЦИ 1. СЕПТЕМБРА У КЛУПАМА, ЧАСОВИ СКРАЋЕНИ

admin

Средњошколци се враћају у клупе, студенти на факултете

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još