ИЗДВОЈЕНОНовости

Питка вода потекла у више од 160 домаћинстава

Пројекат изградње водоводне мреже у Босанским Лужанима и Жеравцу, довео је питку воду до око 160 домаћинстава, као и вјерских објеката и школа ове двије мјесне заједнице, а данас је обиљежен завршетак овог пројекта, те је водовод пуштен у употребу.

Ријеч је о водоводној мрежи дугој око 25 километара, а на коју је прикључено 165 јединица и за које је завршетак овог пројекта означио крај дугогодишњег проблема.

Миленко Зец из Босанских Лужана истакао је да је дан када је вода потекла из славине у њиховом домаћинству посебно значајан и, као такав, забиљежен.

– Током 72 године живота сам копао три бунара из којих нисам имао довољно воде, а и други мјештани су се борили са овим проблемом, тако да је мало рећи да је ово значајан тренутак за све нас. Могу да кажем да су извођачи радова били коректни и желим да им се захвалим градоначелнику на доброј сарадњи- истакао је Зец, а један од чланова грашевинског одбора за изградњу водовода Мирослав Томас казао је да је значај стављања тачке на проблем водоснабдијевања немјерљив.

– У нашем поднебљу провођење оваквог пројекта много значи, јер смо безводна регија. Захваљујемо се градоначелнику који је препознао овај наш проблем који траје доста дуго, а посљедње три године смо нарочито активно радили припреме, тако да смо ево сад дошли до тренутка да коначно имамо питку воду- рекао је Томас.

Обиљежавању завршетка овог пројекта и пуштању водовода у употребу присуствовао је и градоначелник Милорад Симић казавши да је овим пројектом премашен број од 7.000 прикључака на руралној територији Дервенте.

– Данас дијелим задовољство за мјештанима двије мјесне заједнице, Босанских Лужана и Жеравца и велику срећу, јер је 160 домаћина добило питку воду и, поред тога, још пет установа, школе и вјерски објекти, што у свим нашим пројектима одрадимо бесплатно, тако да је обезбијеђено укупно 165 прикључака. Овај пројекат је „тежак“ око 452.000 марака и рађен је по већ устаљеном принципу да половину трошкова сноси град, а половину мјештани, а с обзиром на заинтересованост становништва, овим пројектом смо премашили 7.000 прикључака у руралном дијелу територије Дервенте- осврнувши се и на пројекат Осињског водовода који је у завршној етапи прве фазе.

– Проводимо и велики пројекат у јужном дијелу територије Дервенте, гдје би око 1.000 заинтересованих мјештана требало да буде опскрбљено са подручја Горње и Доње Осиње, Горњих и Доњих Церана, Велике и Мале Сочанице и Црнче, а цијенимо да ће коштати око четири милиона- казао је Симић оцијенивши да су пројекти снабдијевања становништва водом најзначајнији, нарочито у вријеме несташице воде и климатских промјена.

Related posts

Даривање крви
хуманост без граница

Derventski List

РАСПИСАН КОНКУРС ЗА СУБВЕНЦИЈУ КАМАТНЕ СТОПЕ

admin

Дио града без воде, екипе „Комуналца“ отклањају квар

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još