ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Скупа сјетва скраћује бразде

Иако је календарски право вријеме за јесењу сјетву стрних жита и других озимих култура, бројни ратари још увијек важу да ли им се због драстичног поскупљења репроматеријала исплати почињати сјетву, а неки од њих одлучили су да значајно скрате бразде.

Повољне временске услове за сјетву ове јесени у други план бациле су високе цијене минералног ђубрива, које је у зависности од врсте и произвођача, скупље и до три пута у односу на раније године, а и цијене горива сваке седмице су више.

У локалним пољопривредним апотекама кажу да готово сваке седмице добављачи мијењају цјеновнике, те да је више оних који се само распитују за цијене, а много мање оних који купују сјемена и минерална ђубрива.

– Били смо принуђени да одустанемо од набавке ђубрива „Уреа“, јер је набавна цијена 220 марака, што је неприхватљиво и сматрамо да нико није спреман толико да плати. Имамо само „УПК Кутина“ које је такође прескупо, али је најприхватљивије, јер 100 килограма кошта 124 марке – казали су у пољопривредној апотеци „Голди“ додајући да је продаја значајно мања него ранијих година.

– У односу на протеклу годину, продаја је преполовљена – истакли су у „Голдију“ додајући да су више и цијене сјемена и то до десет одсто.

– Према коментарима муштерија, дио ће користити много мање минералних ђубрива, иако су свјесни да ће то утицати на принос, јер поред оваквих цијена и немају баш много избора – истакли су у „Голдију“.

Драстично поскупљење „Урее“ биљеже и у пољпривредној апотеци „Еуроаграр“ гдје су лани 100 килограма овог ђубрива продавали по 65 марака, док је тренутна цијена 200 КМ. При томе, за идућу испоруку најављено је и ново поскупљење.

– Чињеница је да ће бити много мање засијаних ораница него лани. Поготово због тога што су ратари прошле године били у страху од короне и несташице хране, те се сијало много више него иначе, док је ове године потпуно супротна ситуација – казали су у овој пољопривредној апотеци.

У пољопривредној апотеци „Тепић“ кажу да минерално ђубриво са лагера од прошле године продају по старим цијенама.

– Произвођачи минералних ђубрива за своје поскупљење немају никакво оправдање, али су нове, више цијене условиле да потражња буде испод сваког нивоа – кажу у овој пољопривредној апотеци додајући да када су у питању сјемена пшенице и јечма, купци ни не питају ко је произвођач, већ искључиво траже јефтиније.

Да су пољопривредници у незавидном положају истиче Боро Раилић из Дријена додајући да за сјетву ове године нема никакве рачунице.

– То се посебно односи на мале произвођаче који немају шансу да нешто зараде. Ја од плате морам да намирујем да бих могао да реализујем сјетву, а колико ће ми се вратити, питање је – рекао је Раилић додавши да иначе сије по десет дунума пшенице и зоби, али да засије тек трећину.

– Поскупјело је и гориво, па иако имам свој трактор, треба да издвојим више од 100 марака за обраду земљишта, а када се на то дода сјеме и гнојиво, моја плата те трошкове не може да покрије. Својевремено сам могао да, када продам једно теле, покријем трошкове јесење сјетве и обраду земљишта за прољећну сјетву – казао је Раилић.

Ратари ове године могу рачунати на подршку из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС у износу од 300 КМ по хектару засијане површине и регресирано гориво.

Сјемена (у КМ за килограм)

ПШЕНЦА 1 – 1,10

ЗОБ 1,35

ЈЕЧАМ 0,80 – 1,10

ТРИТИКАЛЕ 1,10

ЛУК 2 – 5

Related posts

ТЕСТИРАЊЕ БУДУЋИХ ПРВАЧИЋА ПОЧЕТКОМ ЈУНА

admin

СТАРИЈА ЖЕНА ПРВА ЖРТВА КОРОНА ВИРУСА ИЗ ДЕРВЕНТЕ

admin

Конституисање нових савјета
већ идуће седмице

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još