ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Скупа сјетва скраћује бразде

Иако је календарски право вријеме за јесењу сјетву стрних жита и других озимих култура, бројни ратари још увијек важу да ли им се због драстичног поскупљења репроматеријала исплати почињати сјетву, а неки од њих одлучили су да значајно скрате бразде.

Повољне временске услове за сјетву ове јесени у други план бациле су високе цијене минералног ђубрива, које је у зависности од врсте и произвођача, скупље и до три пута у односу на раније године, а и цијене горива сваке седмице су више.

У локалним пољопривредним апотекама кажу да готово сваке седмице добављачи мијењају цјеновнике, те да је више оних који се само распитују за цијене, а много мање оних који купују сјемена и минерална ђубрива.

– Били смо принуђени да одустанемо од набавке ђубрива „Уреа“, јер је набавна цијена 220 марака, што је неприхватљиво и сматрамо да нико није спреман толико да плати. Имамо само „УПК Кутина“ које је такође прескупо, али је најприхватљивије, јер 100 килограма кошта 124 марке – казали су у пољопривредној апотеци „Голди“ додајући да је продаја значајно мања него ранијих година.

– У односу на протеклу годину, продаја је преполовљена – истакли су у „Голдију“ додајући да су више и цијене сјемена и то до десет одсто.

– Према коментарима муштерија, дио ће користити много мање минералних ђубрива, иако су свјесни да ће то утицати на принос, јер поред оваквих цијена и немају баш много избора – истакли су у „Голдију“.

Драстично поскупљење „Урее“ биљеже и у пољпривредној апотеци „Еуроаграр“ гдје су лани 100 килограма овог ђубрива продавали по 65 марака, док је тренутна цијена 200 КМ. При томе, за идућу испоруку најављено је и ново поскупљење.

– Чињеница је да ће бити много мање засијаних ораница него лани. Поготово због тога што су ратари прошле године били у страху од короне и несташице хране, те се сијало много више него иначе, док је ове године потпуно супротна ситуација – казали су у овој пољопривредној апотеци.

У пољопривредној апотеци „Тепић“ кажу да минерално ђубриво са лагера од прошле године продају по старим цијенама.

– Произвођачи минералних ђубрива за своје поскупљење немају никакво оправдање, али су нове, више цијене условиле да потражња буде испод сваког нивоа – кажу у овој пољопривредној апотеци додајући да када су у питању сјемена пшенице и јечма, купци ни не питају ко је произвођач, већ искључиво траже јефтиније.

Да су пољопривредници у незавидном положају истиче Боро Раилић из Дријена додајући да за сјетву ове године нема никакве рачунице.

– То се посебно односи на мале произвођаче који немају шансу да нешто зараде. Ја од плате морам да намирујем да бих могао да реализујем сјетву, а колико ће ми се вратити, питање је – рекао је Раилић додавши да иначе сије по десет дунума пшенице и зоби, али да засије тек трећину.

– Поскупјело је и гориво, па иако имам свој трактор, треба да издвојим више од 100 марака за обраду земљишта, а када се на то дода сјеме и гнојиво, моја плата те трошкове не може да покрије. Својевремено сам могао да, када продам једно теле, покријем трошкове јесење сјетве и обраду земљишта за прољећну сјетву – казао је Раилић.

Ратари ове године могу рачунати на подршку из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС у износу од 300 КМ по хектару засијане површине и регресирано гориво.

Сјемена (у КМ за килограм)

ПШЕНЦА 1 – 1,10

ЗОБ 1,35

ЈЕЧАМ 0,80 – 1,10

ТРИТИКАЛЕ 1,10

ЛУК 2 – 5

Related posts

Конституисана Скупштина општине у новом сазиву

admin

Конац и машта уплетени у уникатне играчке

admin

У КУЋНОЈ ИЗОЛАЦИЈИ ПЕТОРО ПРИСТИГЛИХ АУТОБУСОМ ИЗ АУСТРИЈЕ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još