ИЗДВОЈЕНОНовости

Прикупљено 112 доза крви

У Центру за културу данас је одтжана трећа и посљедња овогодишња акција добровољног даривања крви коју организује Градска организација Црвеног крста, а одзив је надмашио прве двије акције, с обзиром да је акцији приступило 150 давалаца, а прикупљено је 112 доза крви.

Да је у питању рекордан одзив добровољних давалаца потврдио је и предсједник Комисије за давалаштво при Црвеном крсту Владимир Лазић који је и сам добровољни давалац крви и са поносом носи републичку значку, јер је 63 пута даривао ову драгоцјену течност.

– У претходне двије акције прикупљено око 150 доза што је и више него добро, ако узмемо у обзир епидемиолошку ситуацију – рекао је Лазић.

Акцији се први пут одазвала Бранкица Стринић, водећи се хуманим разлогом.

Први пут дарујем крв и не плашим се. Ово је мој допринос хуманости – објаснила је Стринићева док је Милораду Пилиповићу ово чак 41. пут да дарује капљице које живот значе.

– Сваки пут када сам даривао крв имао сам прилику да спасим један живот, а то је за мене, као човјека, за моју душу, заиста велика ствар – казао је Пилиповић додавши да добра воља не посустаје, те да ће се радо одазвати и на све идуће акције, док год му то здравље буде дозвољавало.

Акцији се, као и до сада одазвао велики број припадника Оружаних снага БиХ, али и средњошколци.

Захвалност добровољним даваоцима, као и Црвеном крсту који предано организује ове акције, исказао је градоначелник Милорад Симић.

– Ово је трећа акција, у прва два наврата биљежимо нешто више од 150 давалаца ове драгоцјене течности, док за данас имамо више од 100 пријављених, а само у прва два часа трајања акције око 30 доза је прикупљено, тако да је ово рекордан одзив. Ово је једна хумана и добра активност која се организује захваљујући активистима Црвеног крста и њиховом руководству. Градска управа финансијски подржава рад ове организације са 42.000 марака, а посебну пажњу посвећујемо овим акцијама, јер за поклон пакете и организацију издвајамо око 8.000 марака – казао је Симић те додао захваљујући прикупљеним дозама крви у току година, Дервента заузима водеће мјесто међу локалним заједницма.

Такође, додао је, важно је и што се акцијама придружује и све већи број младих људи.

– Тиме стварамо културу даривања крви. А још боље је и што се млади на неки начин такмиче ко је више пута даровао крв и то је велика ствар, јер тиме спасавају нечије животе– додао је он.

Специјалиста у Заводу за трансфузијску медицину др Јелена Мастиловић истакла је да ове акције итекако значе, јер нажалост велики број пацијената зависи управо од њих.

– Ковид-19 је довео до тога да је пацијентима неопходан велики број тромбоцита који се припремају само из свјеже крви и управо због тога нам је веома битно да имамо овакве акције – истакла је Мастиловићева додавши да тешко да би здравствене установе могле опстати без оваквих акција које проводи Црвени крст

Она је и потврдила чињеницу да дервентски Црвени крст предњачи када је у питању број прикупљених доза крви.

Related posts

Мајске пензије веће за десет одсто

admin

Око славске свијеће окупити само породицу

admin

ОД ОСНОВНЕ ШКОЛЕ ОПРАШТА СЕ 211 ЂАКА (ФОТО)

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još