Друштво

Скупа сјетва оставља необрађена поља

Раст цијена горива и репроматеријала условиће смањење површина које дервентски ратари планирају за обраду у овој години, а због најскупље сјетве у посљедњих неколико година, бројне површине остаће необрађене.

Забринут због поскупљења горива и минералног ђубрива, Зоран Солдо морао је да смањи површину коју је планирао за сјетву. До сада је обрађивао око 300 дунума земљишта на којем је сијао јечам, пшеницу, зоб, соју и кукуруз, а ове године планира исте житарице да сије на око 100 дунума мањој површини.

– Припремам се полако за сјетву, али због високих цијена нећу сијати колико сам планирао. Извјесно је да ћу за сада смањити планирану површину за 100 дунума, а за даље не знам. Страхујем и надам се да догодине неће бити овакво стање – рекао је Солдо.

Има и оних који ће ове године засијати већу површину него лани, али признају да на поскупљење нису рачунали.

Бојан Савић из Трстенаца до сада је житарице сијао на око 660 хекатара и каже да је имао срећу што је већину потребног за сјетву набавио прије поскупљења па ове године неће смањивати обрадиве површине. Чак планира и проширење засијаних површина за око 20 хектара.

– Свакако да нас поскупљења погађају. Не само мене који сијем веће површине кукуруза, пшенице, зоби и соје за продају, него све нас ратаре. Није мало поскупљење, а у нашем послу има и превише неизвјесности. Срећом, купио сам гнојиво, хербициде и још неке потрепштине по старим цијенама, па ове године нећу превише осјетити ту разлику у цијени. Међутим, шта ће бити сљедеће године нисам баш сигуран – каже Савић.

Повећање цијена горива траје од прошле године, а послије дјелимичне стабилизације услиједила су нова поскупљења. Литар дизела кошта око 2,45 КМ, док је бензин већ прешао тај износ и кошта од 2,47 по литру, а најављено је ново поскупљење за пет фенинга. С растом цијена горива поскупљују и друге намирнице, а поједине врсте минералог ђубрива више су и за 300 одсто, а значајно су поскупјели и хербициди, као и други препарата који се користе за заштиту биљака. Како је прошла година била сушна и приноси слаби, поскупјела су и сјемена.

Квалитет

Осим на скраћивање бразда, раст цијена репорматеријала и хербицида могао би да доведе и до пада квалитета засијаних житарица, јер ратари махом одустају од третирања усјева.

Related posts

Завод за статистику израчунао
колико кошта одлазак на свадбу

Derventski List

Матурантима сутра представљају студијске програме

admin

ДЈЕД МРАЗ ОБРАДОВАО „ТРОЛОВЦЕ“

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još