Друштво

Скупља риба, мања потражња

Тренд поскупљења горива, животних намирница и хране, није заобишао ни рибарнице, па су цијене свјеже рибе више за марку, а продавци наглашавају да ни садашње цијене неће дуго стагнирати и да је у најави нова корекција цијена на више.

Иако је у току Васкршњи пост у рибарницама истичу да је потражња мања него претходних година, а због нестабилности на тржишту, отежана је набавка свјеже рибе.

У Рибарству „Марјановић“ кажу да је поскупљење у односу на прошлу сезону евидентно, али да неких врста рибе, попут толстолобика и амура, ни нема у набавци.

– Килограм неочишћеног шарана тренутно коша 7,80 КМ, а очишћеног 8,50. Ни ове цијене нису коначне, па се очекују и даље корекције навише. Толстолобика и амура, који су држали цијену око 4,50 и 5,50 КМ за килограм сада ни нема у продаји –  казали су у „Марјановићу“ додајући да због сталних купаца немају драстичне осцилације у потражњи.

У рибарници „Милениум“ додају да је свјежа риба у посљедњих мјесец поскупјела за око марку.

– Килограм неочишћеног шарана кошта девет, сома и смуђа 13, а пастрмке 9,50 КМ. Амур кошта 7,50 КМ за килограм, а ослић седам – кажу у „Милениуму“ додајући да им је осјетно опала потражња.

У рибарници маркета „Корт“ додају да у понуди имају стандардне врсте ријечне и морске рибе, те да су цијене више у односу на ранији период.

– Као и сваке године, од свјеже рибе у понуди имамо шарана и пастрмку. За вријеме поста у понуди је и свјежа морска риба бранцин и орада. Од залеђене рибе, поново имамо на стању плави ослић „Хоки“, који је био у дефициту прошле године, а имамо и скушу, пангласиус филе, бакалар, гирице, те паковани и ринфузни панирани програм – казали су из „Корт“ маркета.

Поредећи тренутне цијене рибе са периодом Божићног поста видљиво је повећање. Килограм шарана крајем новембра прошле године коштао је од 6,80 до осам КМ.

Скупље и печење рибе

У рибарници „Милениум“ додају да усљед поскупљења уља промијењена и цијена услуге печења рибе.

– Чишћење рибе још увијек је 0,50 КМ за килограм, а до промјене је дошло у цијени услуге печења, што диктира поскупљење уља, тако да је печење рибе кошта три марке за килограм – казали су у овој рибарници.

Related posts

Мраз, киша и врућине
уништили воће

Derventski List

Коначан изглед добила
палионица за свијеће

Derventski List

Малени херој посјетио ОШ „19. април“

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još