ИЗДВОЈЕНОНовости

Војска часни бедем одбране Српске

Војска Републике Српске часном одбраном народа и територије била је чврсти бедем Српске у борби за слободу и вјековна огњишта наших предака и наших потомака.

Поручено је то данас на обиљежавању Дана Војске Републике Српске и Дана 327. моторизоване бригаде, који ове године прослављају три деценије од оснивања.

Пригодна свечаност, коју је употпунио дефиле ешалона ратних застава и помен погинулим борцима, послије Требиња, Источног Сарајева, Зворника, Бијељине и Добоја, уприличена је и у Дервенти.

Војска РС формирана је 12. маја 1992. године одлуком Скупштина српског народа у БиХ, са задатком да одбрани територију и сачува српски народ на вјековним огњиштима, а њен насљедник је прије 17 година постао Трећи пјешадијски (Република Српска) пук Оружаних снага БиХ.

– С поносом и уздигнута чела свима кажемо да је Војска РС извршила свој задатак и остварила задани циљ. Сачувала је наш народ и донијела слободу, одбранила је територију и омогућила да овај наш простор постане слободан, угодан и комотан за живот свих људи добре воље ма које вјере и нације били. Данашњу слободу смо скупо платили, али као што нема дана без очињег вида, тако нема ни слободе без жртава. Дјела наших јунака не смију бити заборављена. Требају нам бити путоказ и опомена – рекао је командант Трећег пјешадијског (Република Српска) пука Милорад Крајшумовић.

Предсједник Градске борачке организације Чедо Вујичић додао је да је Војска РС слободарска војска, која је бранила српски народ и територију.

– Војска РС није освајачка војска и није заузела педаљ туђе територије, него је само бранила оно што припада народу из којег је та војска формирана. Огроман је број жртава, велики број погинулих и огроман број рањених су цијена наше слободе у којој данас уживамо. За Републику Српску животе је дало 608 бораца из Дервенте – рекао је Вујичић.

Градоначелник Дервенте Милорад Симић честитао је Дан војске РС и Дан 327. бригаде свим борцима, подсјетивши да је протекли Одбрамбено – отаџбински рат девастирао Дервенту, али она данас данас слови за напредну средину.

– Жртава је било много и ми изабрани утолико имамо већу обавезу да своје средине градимо и водимо ка напретку. Ако узмемо у обзир да је послије Вуковара овај град био најпорушенији, срећни смо што данас можемо казати да се у њу живот вратио. Скоро па да немамо незапослених, остварујемо значајан извоз, већи од многих просјека, живот тече коректно. Буџет је стабилан из године у годину, па сваке године имамо капитална улагања у инфраструктуру и суфицит који се такође преточи у капитална улагања – рекао је Симић.

Формирана у мају 1992. године 327. моторизована бригада била је једна од највећих јединица у Првом крајишком корпусу Војске на почетку рата. Тада је имала око 2.000 војника и старјешина, а током четири године кроз њу је прошло око 5.000 бораца. Припадници су били углавном са подручја Дервенте, Брода и Прњавора, али је било бораца из још десетак општина у РС. Највећи допринос 327. бригада дала је у операцијама за ослобађање окупираних дијелова Посавине, ослобађању Коридора, затим одбрани српског народа на подручју Теслића и Власенице, као и на многим другим мјестима гдје је Србима био угрожен опстанак.

Ратни мајор ове и Осињске бригаде био је данашњи предсједник Предсједништва Градске борачке организације Дервента Боро Добриловић, којег су ратна дешавања затекла у дервентској касарни.

– У касарни нас је било врло мало и успјели смо да је одбранимо, а то је према мом мишљењу било предуслов за пробијање Коридора. Поносан сам на ове двије бригаде, али и све друге бригаде јер су се часно бориле и нису направиле ни један ратни злочин – рекао је Добриловић.

Замјеник команданта Трећег пјешадијског (Република Српска) пука Дарко Бјелић истакао је да се обиљежавањем Дана Војске његује култура сјећања на славну војску Републике Српске, те да је у Дервенти дочек застава и програм обиељежавања био величанствен.

На Централном споменику погинулим борцима служен је парастос и положено цвијеће, а сјенима погинулих поклонили су се представници локалне власти, ратни команданти, делегације организација проистеклих из рата из Дервенте и окружења, Полицијске станице и Ватрогасно – спасилачке јединице, као и политичких партија које имају одборнике у градској скупштини.

Претходно је од Старог моста улицама града прошла колона са ратним заставама јединица Војске РС у присуству дервентских ђака, а у оквиру свечаности уприличен је и пригодан културно-умјетнички програм, те разгледање изложбе „Хероји Отаџбинског рата, понос града“ у Народној библиотеци „Бранко Радичевић“.

Кроз Војску РС прошло је 210.000 бораца, од чега је 23.801 њен припадник положио живот у Одбрамбено – отаџбинском рату за стварање и очување Српске.

Војска РС је постојала до 1. јануара 2006. године, послије чега је ушла у састав Оружаних снага БиХ. Њено војно наслијеђе и идентитет баштини Трећи пјешадијски (Република Српска) пук.

Централна свечаност

Свечаност у Дервенти поводом обиљежавања 30. годишњице од формирања Војске РС организовали су Трећи пјешадијски (Република Српска) пук, Градска борачка организација и Градска управа Дервенте, а планирано је да до централне свечаности 12. маја у Касарни „Козара“ у Бањалуци, обиљежавање буде уприличено у свим градовима Српске.

 

Related posts

На тржиште ЕУ извезено 55 тона љешника

admin

Шеранић: У РС почиње масовнија вакцинација

admin

Народна библиотека предложена за Великогоспојинску повељу

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još