ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Нема љепшег осјећаја од помоћи болесном човјеку

Знајући да је здравље највеће богатство сваког човјека нема љепшег осјећаја од оног када човјеку помогнете док је болестан и управо је то највећа сатисфакција коју медицински радници могу да осјете.

Истакли су то медицинска сестра Мира Ђујић и техничар Жељко Марковић из дервентског Дома здравља, који су поводом 12. маја, Међународног дана медицинских сестара и техничара, подијелили своја искуства у овом занимању, његове добре и лоше стране, али и разлоге за одлуку да уплове у медицинске воде.

Ђујићева већ готово 40 година ради као медицинска сестра и свом радном вијеку прошла је разне службе, од сестре на одјељењу до Службе хитне медицинске помоћи. Жеља да помаже људима води је цијели радни вијек.

– Волим људе и увијек сам жељела да помажем народу, а то ме је и навело да изаберем овај позив. Нама је радно мјесто друга кућа у којој понекад проводимо више времена него у властитом дому. Иако буде и заиста тешких ситуација, да опет морам да бирам, без дилеме бих изабрала ово племенито и лијепо занимање, без обзира на то што није довољно цијењено – каже Ђујићева.

За разлику од Ђујићеве, медицински техничар Жељко Марковић стицајем различитих околности обрео се у медицинској струци.

– Као мали маштао сам да будем војно лице, али су дошла ратна дешавања, па ми то више није било примамљиво. У то вријеме медицинска школа је била популарна у мојим родним Станарима, а и моја старија сестра је похађала ову школу и њене приче о тој стуци су ме привукле медицини – казао је Марковић који у Дому здравља Дервента ради већ 16 година.

И Марковић и његова старија колегица истичу да је ово занимање препуно изазова, али и мноштва позитивних страна.

– Најтеже је када нам дођу болесна дјеца, на то смо сви некако највише осјетљиви, а највећа нам је сатисфакција и уједно и награда када видимо напредак и тренутак опоравка пацијента – сагласни су они.

Као радне колеге у Служби хитне помоћи често су доживљавали стресне ситуације са којима су временом научили да се носе.

Без обзира на потешкоће, и Марковић и Ђујићева уз осмијех закључују да свој позив не би мијењали, а свим будућим медицинским радницима поручују да неће направити грешку уколико уплове у ове воде.

Непоштовање

Ђујићева и Марковић додају да им, као здравственим радницима који воле свој посао, смета што се неријетко о овом занимању говори са недовољним поштовањем.

– То је прелијепо занимање, али није цијењено и није награђено, а у посљедње вријеме тешко нам пада својеврсно непоштовање здравствених радника. Није могуће да никоме нисмо помогли током ове незавидне ситуације са корона вирусом. Толико смо се трудили и и даље се трудимо, гледамо увијек да изађемо у сусрет пацијентима, да радимо и више него што треба, а опет поједини људи то не цијене – додали су они.

Related posts

За свако рођено дијете по 500 марака

admin

Ношња шивена по мјери
свједок обичаја овог краја

Derventski List

Наступ на „Примавери“
донио награде

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još