Друштво

Раскошном игром и пјесмом почастили публику

Чланови Српског културно-умјетничког друштва „Дервента“ изнијели су вечерас на сцену богатство обичаја и чари традиције у оквиру годишњег концерта поводом 28 година постојања и рада друштва.

Громогласан аплауз многобројне публике заслужило је свако редстављање распоређених у четири ансамбла, пјевачку групу и рецитаторску секцију.

Умјетнички руководилац друштва Саша Арсенић истакао је да је годишњи концерт централна манифестација друштва на којој се представљају сви чланови.

– Циљ годишњег концерта, који је традиционална и централна манифестација нашег друштва, јесте да се представе сви чланови друштва и покажу шта су радили у протеклој години. Драго нам је да концерт поново можемо да одржимо у великој сали Центра за културу у Дервенти, јер смо претходних година због познате ситуације са пандемијом били спријечени у томе – рекао је Арсенић додавши да се чланови увијек радују годишњем концерту те да је прошлогодишњи организован на отвореном.

– Веома је важно чувати и оживљавати традицију и културу на овај начин и наши чланови се увијек радују годишњем концерту, јер се ради засигурно о једној од најважнијих манифестација у току године коју организујемо – рекао је Арсенић.

Дервентској публици су се представили и гости, чланови СПКД „Просвјета“из Прњавора са којима СКУД „Дервента“ има дугогодишњу сарадњу.

– Много је важно да културно умјетничка друштва између себе сарађују, а ми имамо веома добру сарадњу са СКУД „Дервента“ већ дуго година. Вечерас смо се представили са Обичајем вучарења из Купреса и Играма из Прњавора – рекла је предсједник СПКД „Просвјета“ Борка Павловић.

На крају концерта додијељене су плакете за дугогодишњи рад и залагање у друштву и то Николини Чолић, Видомири Цвјетковић, Сузани Тешендић и Александри Чечавац, а Чолићева која је члан извођачког ансамбла и пјевачке групе је истакла да је овај концерт за њу подебан.

– Овај концерт је веома посебан и значајан зато што је посљедњи за мене као средњошколца, а представила сам се у кореографији Шопских игара и Игара из Биначке мораве – рекла је Чолићева.

Планови

Саша Арсенић је казао и да су чланови друштва од почетка године имали неколико гостовања, те да већ почињу припреме за наредна представљања.

– Година је почела радно, покушавамо да вратимо све активности које смо имали претходних година. Фолклорни ансамбли су имали неколико гостовања, а такође и пјевачка група је учествовала прије двије седмице на 21. Мајским музичким свечаностима у Бијељини гдје су освојили сребрну медаљу. Након годишњег концерта почињемо припреме за гостовање у Турској и одмах ћемо почети припреме за Фестивал етно пјесме који ће бити одржан у септембру – казао је Арсенић.

 

Related posts

АУДИЦИЈА ЗА „РИТАМ ЕВРОПЕ“ 30. ЈАНУАРА

admin

ЗАХВАЛНИЦЕ ЗА ПРУЖЕНУ РУКУ ХУМАНОСТИ

admin

Дервенћани успјешни на „Примавери“

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još