ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Највише стипендиста техничких наука и медицине

Град Дервента из буџета ове године стипендира укупно 168 студената јавних факултета и 20 надарених ученика средњих школа, а међу градским стипендистима највише је студента факултета техничких наука и то 37 и медицинских факултета 23.

Подаци су то из Информације о ступендирању студената и ученика у школској 2021/2022. години, коју је Скупштина града усвојила на посљедњој сједници, а за подршку студентима и ђацима из буџета се на годишем нивоу издваја око 200.000 КМ.

Дервентских 168 стипендиста знање стиче на 22 високошколске установе, а осим техничких наука и медицине, међу најбројним су студенти природно – математичког факултета који похађа 13 Дервенћана. Високо образовање на филозофском факултету стиче 11 студената, право и техничку школу струковних студија похађа по осам студената из Дервенте, а безбједносне науке, умјетност, архитектутуру, грађевинарство и економију студира по седам Дервенћана. Будућих академских суграђана међу стипендистима има и  на електротехничком, филолошком и богословском факултету, пољопривредном, саобраћајном, педагошком, шумарском и факултету васпитања и спорта.

Када се ради о надареним ученицима, од 20 стипендиста 12 су ђаци Средњошколског центра „Михајло Пупин“, а шест ученика Стручне и техничке школе, те два Медицинске школе у Добоју.

Начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Славен Пашалић подсјетио је да су у марту ове године потписани уговори са 83 нова студента, те да је из ранијих година право на стипендију задржало 105 студената који су доставили потврду о упису у наредну годину студија.

– Стипендије су једна од мјера пронаталитетне политике коју дуги низ година проводи локална управа у Дервенти и вјерујем да ће то бити трајна тековина. На тај начин настојимо да стимулишемо младе генерације, студенте и надарене ученике средњих школа, који не користе стипендије из других извора – рекао је Пашалић.

Право на градску стипендију имају сви студенти јавних факултетa, који су први пут уписани у прву и више године студија, као и надарени средњошколци.

Исплата

Стипендије се студентима и ђацима исплаћују редовно, током девет мјесеци у години, а апсолвентима и ученицима завршних разреда шест мјесеци.

Related posts

Гране се савиле под шљивом ранком

admin

„ПРИМАДОНЕ“ ЗАСЛУЖИЛЕ ОВАЦИЈЕ ПУБЛИКЕ

admin

РАСПИСАН КОНКУРС ЗА УПИС СТУДЕНАТА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još