Друштво

Инклузивним радионицама ученицима приближена свакодневица слијепих особа

Свјетски Дан бијелог штапа, који се обиљежава 15. октобра, а који представља симбол борбе слијепих особа за једнаке могућности и равноправан положај у друштву, обиљежен је инклузивним радионицама у Центру за дјецу и омладину са сметњама у развоју „Будућност”.

Специјални едукатори Ања Видојевић и Радомир Секуловић реализовали су низ едукативно-забавних активности чији је циљ био подићи свијест младих људи о специфичним потребама слијепих и слабовидих особа, а у којима су учествовали ученици осмих разреда дервентских основних школа „Никола Тесла” и „19 април”.

– Ученици су имали прилику да се упознају са инструментима који особама са оштећењем вида олакшавају свакодневне активности. Посебна пажња посвећена је бијелом штапу – помагалу које слијепима омогућава самостално кретање, а самим тим побољшава квалитет живота ових особа. Да би штап стварно био помагало, слијепа особа мора проћи едукацију за самостално кретање током које савладава основне технике и вјештине кориштења штапа, основна саобраћајна правила и конфигурацију терена којим ће се самостално кретати – рекли су реализатори радионице.

Центар „Будућност“ има статус ресурсног центра за подршку слијепим и слабовидим лицима на подручју цијеле Републике Српске, а ученици ове установе кроз ваннаставне активности пролазе обуку оријентације и кретања уз стручну подршку перипатолога – специјалног едукатора.

 

Related posts

ОДСТРИЈЕЉЕНА ДИВЉАЧ ЗБОГ ПРЕВЕНЦИЈЕ АФРИЧКЕ КУГЕ

admin

Избор најљепше фотографије
у празничном кутку

Derventski List

ПРИРЕДБА И ПАКЕТИЋИ ЗА КРАЈ ГОДИНЕ У „БУДУЋНОСТИ“

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još