Друштво

Usjevi u lošem stanju

Loše vremenske prilike ovog proljeća zadale su ozbiljne glavobolje ratarima, kako zbog nepovoljnih uslova za sjetvu i rast žitarica, tako i za sadnju povrća, pa prognoze za ovogodišnji rod gotovo svih usjeva nisu nimalo optimistične.
Najprije su obilne kiše zadavale probleme tokom čitave proljećne sjetve i sadnje, a usjeve je posljednjih dana „spalilo“ naglo zatopljenje uz visoke temperature. Iako svi koji se bave poljoprivrednom agrotehničkim mjerama pokušavaju da spase što se spasiti da, redom priznaju da se protiv prirode, ipak, ne može.
U „Poljoprivredniku“ koji ima najviše sjetvenih površina kažu da plan za ovo proljeće nisu uspjeli da ostvare.
– Gotovo 20 odsto površina ostalo je nezasijano, jer kiše nisu dozvolile da se radi. Ozimi usjevi su, za sada, u nekom prosijeku, pšenica i uljana repica, a proljećni zasadi znatno kasne. To ne mora biti veliki problem, ali sve opet zavisi od daljih vremeniskih prilika – rekao je direktor Zlatko Mikerević dodajući da su ove sezone bili prinuđeni da više puta interveništu na usjevima.
– Morali smo da pojačamo agrotehničku zaštitu, a na nekim parcelama, kao što su usjevi u Beglucima, bujične vode su bile zahvatile 38 hektara. Tu su značajno oštećeni – rekao je Mikerević.
Poljoprivrednik iz Bišnje Zlatko Vujičić pod kukuruzom ima 130 dunuma, pod sojom 20, a pod pšenicom i tritikalom oko 60 dunuma.
– Stanje je šaroliko, ali generalna procjena je, slabo. Kukuruz je nikao, nisam morao da presijavam, ali je neravnomjeran. Iako sam na vrijeme obavio zaštitu žita, sve je to kiša sprala, a plamenjača već zahvata pšenicu i tritikale – kaže Vujičić
Proizvođač povrća Goran Čokić iz Novih Lužana kaže da je godina dosta lošija u odnosu na prethodne, da je cijelu proizvodnju preorjentisao na plastenik, jer na otvorenom ne vrijedi raditi.
– Pod plasteničkom proizvodnjom imam 2.500 kvadratnih metara. Sadnja je kasnila, pa tek očekujemo rod za tržište. Paprika i paradajz su ranije u ovom vrijeme bili za berbu, a ove godine tek ih sada rasađujem – rekao je Čokić dodavši da problem predstavlja i pojava biljnih bolesti.
– Zasade napadaju razni insekti, a pojavila se i plemenjača, što stvara i dodatne troškove u proizvodnji. Osim kukuruza na otvorenom nisam sijao ništa drugo, jer ne vrijedi, čak i lubenicu i dinju stavio sam pod plastenik – dodao je Čokić.

Pad roda i kvaliteta
Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Goran Bursać kazao je da procjene govore da će vremenske prilike sa čestim kišama dovesti do umanjenja kvaliteta, ali i roda u skoro svim proizvodnjama.
– Svaki gubitak u proizvodnji smatramo značajnim, ali možemo reći da će to umanjenje biti u nekoj dramatičnijoj mjeri – rekao je Bursać.

Related posts

Малишани из „Бамбија“ опремљени
свјетлоодбојним прслуцима

Derventski List

Торбицама осваја модне сладокусце

admin

МОНИКА ДРУГА У СРПСКОЈ ПО ЗНАЊУ ИЗ ФИЗИКЕ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još