Uncategorized @bsИЗДВОЈЕНОНовости

Буџетски суфицит од 1,5 милиона КМ иде у инвестиције

Скупштина града усвојила је на данашњој сједници Одлуку о расподјели буџетског суфицита у износу од 1.486.000 марака, који ће бити искоришћен за инвестиције, а потом је изгласано и повећање буџетског оквира за ову годину који сада износи 27.069.000 КМ.

Усвајању Одлуке о расподјели суфицита, на коју је опозиција била предложила седам амандмана, који нису прихваћени уз образложење да се ради о приједлозима инфраструктурних пројеката који су махом већ планирани или у процедури, претходила је вишечасовна расправа. Документ је на крају усвојен са 15 гласова „за“, једним „против“ и осам „уздржаних“.

Када се ради о ребалансу буџета, како је појашњено из Одјељења за финансије, буџетски оквир за 2024. годину повећава се због укључивања средстава утврђеног суфицита и неутрошених намјенских средстава, средстава која се очекују од виших нивоа власти и учешћа грађана у суфинансирању изградње водоводне и канализационе мреже у јужном дијелу града.

На основу тога буџет се повећава за 2.588.000 марака, те умјесто досадашњих 24.481.000 сада износи 27.069.000 КМ.

Замјеник градоначелника Синиша Јефтић истакао је да је усвајање одлуке о расподјели буџетског суфицита нови вјетар у леђа развоју Дервенте.

– На овом засједању имали смо прилику да констатујемо суфицит од готово 1,5 милион марака, а сагледавајући и процедуру нацрта покретања ребаланса буџета како би и та средства била оперативна, то је заиста један нови вјетар у леђа, прије свега градоначелнику, али и скупштинској већини чију подршку има. С друге стране, опозиција на то гледа уз критику. Да у континуитету квалитетно водимо локалну управи и планирамо буџет довољно говори чињеница да смо план капиталних улагања усвојили у децембру, тако да су неки од пројеката, већином путне инфраструктуре већ завршен, или су кандидовани код виших нивоа власти, а управо су на те пројекте одборници опозиције улагали амандмане – казао је Јефтић додавши да су тренутно у процедурама пројекти које финансира Влада РС.

– Ту говоримо о реконструкцији објекта Основне школе „Никола Тесла“ који је захтјеван и сложен пројекат у вриједности од пет милиона марака, те о расписаној јавној набавци за реконструкције магистралних путева Дервента – Србац и Дервента – Шешлије у вриједности од 50 милиона марака. Сагледавајући ову и протеклу годину, имали око 5,6 милиона марака уговорених и започетих радовима из властитог буџета и када томе додамо суфицит који смо данас констатовали и распоредили, то је завидан показатељ за једну локалну самоуправу и може да служи на понос свима нама и Републици Српској – рекао је Јефтић.

Шеф Клуба одборника СДС Бранко Катанић казао је да је опозиција током расправе о расподјели суфицита настојала образложи примједбе на програм расподјеле тих средстава.

– Доста смо времена потрошили на ту тачку дневног реда и то јер смо ми из опозиције имали заиста озбиљне примједбе, у смислу да је програм расподјеле суфицита требало да буде дефинисан како је било ранијих година, да сви пројекти буду разврстани са тачним износима и локацијама. То је био и разлог зашто смо покушали реаговати амандманима, конкретно СДС је сматрао за приоритет завршетак већ планираног пројекта изградње пута Лексија – Тешића баре – Врхови, јер је то велики интерес грађана, а и тај пројекат чека сигурно двадесетак година да „дође на ред“ – рекао је Катанић.

Усвојене су и измјене дијелова регулационих планова „Југ“ о „Гаковац“, те дијела Регулационог плана „Центар Исток – Центар Запад“, као и закључак о прихватању иницијативе за измјену дијела Регулационог плана „Центар Запад“.

Одборници су усвојили и програм коришћења средстава прикупљених по основу посебних водних накнада за ову годину, којим је 140.000 КМ предвиђено за пројекат изградње водоводне и канализационе инфраструктуре. Потребну подршку добио је и план годишњег утрошка средстава прикупљених од накнаде по основу продаје шумских дрвних сортимената у овој години.

У извјештају о извршењу буџета за 2023. годину, који је добио зелено свјетло парламента, наводи се да су укупна буџетска средства, односно приходи и примици од нефинансијске и финансијске имовине и средства суфицита из ранијег периода, реализована y износу од  26.696.590 КМ или 103,9 одсто у односу на план, док су укупни буџетски расходи и издаци реализовани у износу од 24.517.070 марака или 95 одсто. Када се ради о извршењу градске касе за први квартал ове године, како је појашњено из Одјељења за финансије, закључно са 31. мартом 2024. године, приходи и примици реализовани су у износу од  5.372.382 КМ или 21,9 одсто, а буџетски расходи и издаци у износу од 5.251.376 КМ или 21,4 одсто у односу на планиране у 2024. години.

Усвојен је и извјештај о раду градоначелника и Градске управе у 2023. години, као и извјештај о раду Територијално ватрогасне – спасилачке јединице у протеклој години, а донесена је и одлука о приватизацији четири државна стана.

Такође, усвојене су и одлуке о продаји неизграђеног градског грађевинског земљишта у својини града у обухвату Регулационог плана „Индустријска зона“, те у обухвату Регулационог плана „Дервента – Сјевер – Луг“ путем лицитације. Зелено свјетло парламента добила је и предложена продаја непокретности у својини града у Босанским Лужанима, такође путем лицитације, те продаји неколико парцела грађевинског земљишта ради обликовања и комплетирања грађевинских честица и замјени и куповини земљишта.

Подржане су и информације о запошљавању на подручју града, броју и структури незапослених лица, као и о потребним кадровима, о пословању привреде и стању у области културе, као и Одлука о давању у закуп бивших школских просторија у Ковачевцима непосредном погодбом.

Именован је и замјенски члан Градске изборне комисије.

Расподјела средстава суфицита:

– Изградња локалних путева 400.000 КМ

– Изградња водоводне и канализационе инфраструктуре 150.000 КМ

– Изградња спортских терена, игралишта, објеката и остале спортске инфраструктуре 100.000 КМ

– Изградња јавних расвјета 50.000 КМ

– Санација и реконструкција инфраструктуре на градским улицама 700.000 КМ

– Санација и реконструкција локалних путева 86.202 КМ.

Related posts

Странци и даље требају PCR тест за улазак у БиХ

admin

У РС ЈОШ 630 СЛУЧАЈЕВА ВИРУСА КОРОНА

admin

ТЕСТИРАНА ЈЕДНА ОСОБА, 326 ПОД НАДЗОРОМ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još