РС-РЕГИЈА

ВИШКОВИЋ: ЈАВНИ СЕКТОР ПОМОЋИ ЋЕ РЕАЛНОМ

Сви чланови Владе Републике Српске одрећи ће се половине својих примања за мјесец март и та средства ће бити уплаћена у Фонд солидарности РС, рекао је то данас премијер Радован Вишковић послије сједнице Владе РС.

Он је додао да сви запослени у јавном сектору, уз изузетак здравственог сектора, добровољно могу да потпишу изјаву да су сагласни да ли желе да дају у Фонд солидарности дио својих примања.

– Наша препорука је да на примања до 1.000 КМ тај допринос буде пет одсто нето, а за примања виша од 1.000 да то буде десет одсто нето примања – казао је Вишковић.

Појаснио је да је све на основу добровољности, те да не треба и не смије да се пласира информација да је у питању смањење личних примања.

Додао је да је препорука свим изабраним и постављеним лицима из РС који врше функције, лицима на руководећим мјестима, да се одрекну својих примања до 20 одсто и да потпишу изјаве о одрицању.

– Средства која буду прикупљена на овај начин имају искључиву намјену за помоћ радницима у реалном сектору који су погођени тренутном ситуацијом – појаснио је Вишковић.

Како је истакао јавна администрација и јавна управа треба да покаже солидарност.

– Они радници који су погођени директно нашим мјерама попут трговаца, угоститеља, наша одлука ће бити да послодавци исплате нето плату, а остатак да иде на терет Владе РС која ће за запослене у тим секторима ће исплатити уплату пореза и доприноса – казао је премијер РС додајући да ће бити предузимане и друге друге мјере и за неке друге раднике.

– Врши се анализа са терена и завршетком марта  и почетком априла донијећемо закључак коме и у којем облику можемо помоћи у складу са могућностима буџета РС – додао је Вишковић.

http://www.nezavisne.com

Related posts

РС и Србија обиљежавају заједнички празник

admin

Поново обавезне маске у
здравственим установама

Derventski List

БАЛКАНСКО ПОЛУОСТРВО ОД СИНОЋ ПРОТРЕСЛА 34 ЗЕМЉОТРЕСА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još