Друштво

Гимназија чврст
темељ знања

Сви ученици који желе кроз средњошколско образовање стећи што обухватније знање из читавог спектра области засигурно ће изабрати гимназију, а чврсте темеље знања у Средњошколском центру „Михајло Пупин“ будући гимназијалци моћи ће да добију кроз општи и друштвено – језички смјер.

Планом уписа у школску 2023/2024. годину предвиђена су два одјељења гимназије, и то општи и нови, друштвено – језички смјер са по 20 ученика. Из ове школе наглашавају да ће свим гимназијалцима, осим редовне наставе, на располагању бити и могућност да откривају и усвајају таленте кроз ваннаставне активности, махом секције, пројекте, предавања, излете, културне манифестације, трибине и такмичења.

Директорица СШЦ „Михајло Пупин“ Гордана Асентић истакла је да гимназија несумњиво отвара могућност индивидуалног развоја.

– Гимназија је од памтивијека била школа за најбоље ученике која отвара врата широкој лепези знања и вјештина. Треба нагласити да је дервентска гимназија, која траје већ 110 година, примјер те праксе. Већина дервентских доктора, инжењера и професора завршили су гимназију, јер управо ова школа даје широко знање у свим областима – рекла је Асентићева напомињући да су свршени гимназијалци подједнако спремни за упис на било који факултет.

– Осим тога, похађање гимназије даје додатне четири године да се преиспитају жеље, анализирају властити афинитети и у сарадњи са родитељима и професорима донесу исправне одлуке – казала је Асентићева додавши да гимназија, осим што је плодно тло за даље образовање, обезбјеђује и могућност за запошљавање.

– Гимназија нипошто није школа само за одличне ученике, нити је то предуслов за упис. Гимназију треба да упишу ученици који желе да науче више. Похађање гимназије је тимски рад, јер у сарадњи са професорима и осталим члановима тима ствара се пријатна атмосфера за развој радних навика пријеко потребних за даље школовање, али и запослење по завршетку средње школе – објаснила је директорица.

Понос школе засигурно је плејада стручњака из разних области, а који су високо образовање на темељима гимназије остварили у Републици Српској, Србији, али и шире.

– Наши ученици остварују најбоље резултате на школским, регионалним, републичким, државним и међународним такмичењима, тако да и упис жељеног факултета долази лако. Овогодишњи смјер друштвено – језичке гимназије, иако је нови у  нашој школи, држи корак са развојем навика и вјештина, позитивног односа према школи, учењу и професионалном развоју. Посебна пажња посвећује се стицању знања из области језика, историје, права, социјологије, књижевности и историје умјетности, тако да је за ђаке који стреме ка звању историчара, филозофа, социолога или психолога, овај смјер прави избор – истакли су из ове школе.

Дервентски лист ће у штампаном издању и на интернет порталу www.derventskilist.net представити и остала занимања која су дио уписне политике у СШЦ „Михајло Пупин“.

Related posts

„СЛУЧАЈ КАТАР“ ПРОСЛИЈЕЂЕН ПРЕДСЈЕДНИШТВУ БиХ

admin

Стринић наставља да предводи риболовце

admin

Ни више цијене, ни радни дани не одгађају прославе

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još