ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Грађани затечени вртлогом поскупљења

Цијене појединих основних животних намирница, горива, али и грађевинског материјала наставиле су током љета да „дивљају“ приморавши Дервенћане да добро „одважу“ сваку куповину.

Цјеновни скокови не смирују се још од почетка пандемије корона вируса, када су продавци велику потражњу и несташицу појединих артикала искористили за кориговање цјеновника навише, а најдрастичнији примјер је раст цијена уља, шећера, пилетине, горива, али и жељеза, цемента, стиропора.

Уље је још у марту ове године поскупјело за марку, а тренутно се у дервентским радњама продаје по цијени од 2,85 до 3,20 КМ за литар. Примијетан је и раст цијена шећера, па је за пет килограма ове намирнице потребно издвојити од шест до седам марака, у зависности од произвођача.

Не мирују ни цијене појединих врста меса, а нарочито пилетине. Килограм свјежег пилећег меса кошта од 4,50 до пет марака за килограм, док је за исту количину свињског бута потребно издвојити 7,50 КМ.

Тренд поскупљења горива, који је започео са стартом ове године, не јењава. Иако је дизел лани у ово доба коштао 1,79 КМ за литар, овог љета достигао је цијену од 2,09 до 2,17 КМ, у зависности од дистибутера.

Посебан удар трпи грађевински сектор због драстичног поскупљења репроматеријала. Стоваришта грађевинског материјала још почетком године су кориговала цјене жељеза, цемента, пијеска, стиропора, а цијене су наставиле да расту готово из мјесеца у мјесец.

Излаз из вртлога поскупљења у Савезу синдиката Републике Српске виде у смањењу маржи, позивајући Владу Српске да преиспита Уредбу о ограничавању марже у промету робе, а као разлог томе наводе свакодневна поскупљења посљедњих неколико мјесеци.

Из Савеза су указали на поскупљења брашна и производа од брашна, млијека и млијечних производа, масти и уља, меса и месних прерађевина, а истичу и да се од јесени очекује нови талас скока цијена због чега сматрају да треба ограничити марже. У Савезу синдиката очекују да се тако помогне грађанима, односно радницима да би имали што мање посљедица по кућни буџет.

Из Министарства трговине и туризма РС, међутим,  истичу да редовно прате кретање цијена на тржишту и да ће у случају озбиљнијих поремећаја предлагати и доносити мјере.

– Још увијек је на снази Владина уредба о ограничавању маржи у промету робе из марта 2019. године. Том уредбом се привредним друштвима, правним лицима и предузетницима ограничава маржа при формирању цијена у промету на велико, односно на мало, а маржа се ограничава на производе који спадају у основне животне намирнице – навели су из министарства.

Суграђани наглашавају да сваки одлазак у куповину прати и изненађење због нових, виших цијена како животних намирница, тако и горива.

– У јеку жетве поскупјело је гориво, а примијетно је и поскупљење грађевинског и молерског материјала – истакли су Бабићи из Појезне додајући да страхују од јесени која, готово по правилу, доноси нова поскупљења.

Related posts

„ДЕРВЕНТСКО СРЦЕ“ ОД 22. ДО 27. ЈУЛА

admin

СТРУЧНА ШКОЛА И ЈОВАН БАБИЋ ПРЕДЛОЖЕНИ ЗА ПРИЗНАЊА

admin

Екипа „Сунца“ кући
донијела десет медаља

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još