Uncategorized @bs

Данас је Велики петак –
дан највеће хришћанске жалости

Српска православна црква и вјерници који поштују Јулијански календар данас обиљежавају Христово страдање, Велики петак, дан када је Исус осуђен и разапет на Голготи, жртвујући се за све људе и спасење свијета.

Велики петак је дан жалости, али и увод и припрема за највећи хришћански празник Васкрс.

На Велики петак, Исус је одведен из куће првосвештеника Кајафе код римског прокуратора Понтија Пилата, који га је осудио да буде распет на крсту.

Пошто је то за хришћане дан велике жалости, он се обиљежава строгим постом, уздржавањем од било каквог весеља и прослава, а такође у народној традицији је да се тог дана не раде послови у пољу и у кући. Они који посте на овај дан једу сув хљеб и воду, а многи тог дана и „једнониче“ – цијелог дана ништа не једу, нити пију већ тек увече узму мало хљеба и воде.

У неким крајевима на Велики петак се фарбају јаја.

У знак туге и жалости, на Велики петак не звонe црквена звона, почев од бденија на Велики четвртак, већ се на богослужења позива дрвеним клепеталима.

На Велики петак нема литургије већ се ујутру читају „Царски часови“. У свим православним храмовима поподне се износи Плаштаница, која симболизује платно у које је Исус умотан након скидања са крста и на њој је приказано Христово полагање у гроб.

Плаштаница се ставља на посебно украшен сто испред олтара, који представља Христов гроб.

Након вечерње службе се у наставку служи јутрење Велике суботе са Статијама (опијело Исусу Христу), након чега око храма иде литија са Плаштаницом.

Статије су пjесме у којима се описује жалост и патња Пресвете Богородице због распећа и смрти њеног сина Исуса Христа, али и патње које најављују његово славно васкрсење.

Фарбање јаја за Васкрс спада у најстарије хришћанске обичаје и симболизује дан када је Марија Магдалена дошла у Рим да проповиједа јеванђеље. Стигла је и до цара Тиберија коме је на поклон донијела корпу јаја.

Цар није вјеровао у Христово васкрсење и рекао је да би то било као када би бијела јаја у корпи промијенила боју.

Марија Магдалена је на то рекла: „Христос васкрсе“ и сва јаја у корпи су постала црвена.

Црвена боја је симбол радости и васкрсења, а прво црвено јаје се чува до наредног Васкрса као „чуваркућа“, заштитник породице.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još