ИЗДВОЈЕНОНовости

ДАНАС ЈЕ СВЈЕТСКИ ДАН СЛОБОДЕ МЕДИЈА

У циљу подизања свијести о важности медијских слобода и њених темељних начела данас се обиљежава Свјетски дан слободе медија.

Главна скупштина Уједињених нација прогласила је 3. мај Свјетским даном слободе медија 1993. године, а обиљежава се на годишњицу Виндхоешке декларације, изјаве о принципима слободних медија коју је саставила група афричких новинара 1991. године у Виндхоеку, у Намибији, с јединственом визијом – заштитити темељна права слободне штампе. Овом декларацијом се подразумијева независност у односу на политичке, економске и владајуће структуре, а међународној заједници је упућен позив да цензуру стави изван закона, као насиље над људским правима.

ЗА ДЕЦЕНИЈУ УБИЈЕНО

ВИШЕ ОД 700 НОВИНАРA

На данашњи дан свијет се сјећа и новинара који су изгубили живот радећи свој посао.

Током 2018. године у свијету је убијено најмање 80 новинара, показује годишњи извјештај о медијским слободама у свијету.

Према подацима Репортера без граница, 15 новинара убијено је у Авганистану, 11 у Сирији, девет у Мексику, осам у Јемену те шест у Индији. У извјештају такође пише како је шест новинара страдало у САД-у, од којих је четверо погинуло у нападу на новине „Капитал Газете“ у Мериленду.

У посљедњих десет година, у свијету су убијена најмање 702 новинара. Према извјештају Репортера без граница, највећем ризику су изложени новинари који прате оружане сукобе у свијету, но много њих је убијено и изван оружаних сукоба.

ОТИМИЦЕ И ХАПШЕЊА

Репортери без граница истичу како се у земљама попут Кине, Египта, Ирана и Саудијске Арабије непрестано смишљају нове методе угњетавања. Грађанско новинарство највише трпи због тих метода које укључују контролу интернета како би се контролирали блогери и новинари који објављују текстове на интернету или друштвеним мрежама.

У 2018. години 60 новинара је било отето у свијету, шест више него прошле године. Овај облик прогона уобичајен је за Блиски исток, наглашавају Репортери. Осим једног случаја, све отмице догодиле су се у Сирији, Јемену или Ираку.

Репортери без граница истичу да је 348 новинара у свијету у затворима, највећим дијелом у пет земаља: Кини (60 новинара), Египту (38), Турској (33), Ирану (28) и Саудијској Арабији (28). Организација је позвала Уједињене нације да успоставе функцију посебног изасланика за заштиту новинара.

БиХ

Босна и Херцеговина се налази на 63. мјесту, од укупно 180 држава, када је ријеч о слободи медија, показало је истраживање Репортера без граница.

Најбоље пласирана земља у региону је Словенија, која се налази на 34. мјесту, док је најлошија ситуација у Црној Гори, која је заузела 104. позицију.

Од држава чланица бивше Југославије, а Хрватска заузима 64. позицију, Србија је на 90. мјесту, а Сјеверна Македонија на 95. позицији.

Србија је на овој љествици пала за 14 мјеста, БиХ је пала за једно мјесто, Хрватска је напредовала за пет мјеста, а Сјеверна Македонија је доживјела значајан раст, за чак 14 позиција.

Европска унија и Балкан биљеже друго, највеће погоршање слободе медија у регионалном резултату, у износу од 1,7 одсто.

– То је и даље регион у којем се слобода медија највише поштује, али су новинари изложени озбиљним пријетњама – пише у извјештају Репортера без граница.

ЧЕСТИТКЕ ИЗ РС

Званичници Републике Српске упутили су честитку поводом 3. маја – Међународног дана слободе медија, новинарима, редакцијама, уредништвима и удружењима новинара у Републици Српској.

Предсједник РС Жељка Цвијановић истакла је да су сваком друштву потребни слободни, професионални и независни медији, који поштују традиционалне новинарске вриједности и чије је извјештавање засновано на провјереним чињеницама.

– Институције Републике Српске и убудуће ће, у оквиру надлежности, омогућавати што већи степен медијских слобода, да би медијски радници свој одговоран посао обављали са што мање препрека и потешкоћа – поручила је Цвијановићева.

Она је нагласила да је обиљежавање 3. маја – Међународног дана слободе медија прилика да се укаже на значај основних принципа слободе медија, као и њихове улоге у јачању демократских принципа.

– Још једном користим прилику да вам честитам Међународни дан слободе медија и пожелим бољи професионални и лични стандард, успјешан рад и добро здравље – наводи Цвијановићева у честитки.

Премијер РС Радован Вишковић истакао је, у честитки да Влада Српске подржава професионално, објективно и непристрасно извјештавање с циљем вјеродостојног информисања грађана.

– Слобода медија је темељ сваког демократског и напредног друштва, а обиљежавањем овог дана скреће се пажња на значај новинарске професије, као и на важност развоја професионалних стандарда и кодекса новинарства – нагласио је Вишковић.

Вишковић је честитку упутио новинарима, редакцијама, уредницима и Удружењу новинара Републике Српске и пожелио много професионалног и личног успјеха, саопштено је из Бироа Владе за односе са јавношћу.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик честитао је новинарима, њиховим удружењима и запосленим у средствима јавног информисања 3. мај, Међународни дан слободе медија, изразивши жељу да медији у Републици Српској и Федерацији БиХ професионално и одговорно обављају свој посао и да њихово извјештавање буде у интересу јавности и истине.

– Међународни дан слободе медија је прилика да се још једном укаже на чињеницу да су слободни и одговорни медији веома значајни за свако савремено и демократско друштво – истакао је Додик у честитки.

Он је нагласио да су у БиХ створени услови за рад свих медија, те да ће професионално новинарство имати увијек пуну подршку друштва, саопштено је из Предсједништва БиХ.

http://www.bhrt.ba

http://www.rtrs.tv

Related posts

Странци и даље требају PCR тест за улазак у БиХ

admin

Од понедјељка обавезна зимска опрема

admin

СЛИЈЕДЕ ВРЕЛИ ДАНИ, ЖИВА СКАЧЕ ДО 40 СТЕПЕНИ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još