ИЗДВОЈЕНОНовости

ДАНАС ЈЕ СВЈЕТСКИ ДАН СЛОБОДЕ МЕДИЈА

У циљу подизања свијести о важности медијских слобода и њених темељних начела данас се обиљежава Свјетски дан слободе медија.

Главна скупштина Уједињених нација прогласила је 3. мај Свјетским даном слободе медија 1993. године, а обиљежава се на годишњицу Виндхоешке декларације, изјаве о принципима слободних медија коју је саставила група афричких новинара 1991. године у Виндхоеку, у Намибији, с јединственом визијом – заштитити темељна права слободне штампе. Овом декларацијом се подразумијева независност у односу на политичке, економске и владајуће структуре, а међународној заједници је упућен позив да цензуру стави изван закона, као насиље над људским правима.

ЗА ДЕЦЕНИЈУ УБИЈЕНО

ВИШЕ ОД 700 НОВИНАРA

На данашњи дан свијет се сјећа и новинара који су изгубили живот радећи свој посао.

Током 2018. године у свијету је убијено најмање 80 новинара, показује годишњи извјештај о медијским слободама у свијету.

Према подацима Репортера без граница, 15 новинара убијено је у Авганистану, 11 у Сирији, девет у Мексику, осам у Јемену те шест у Индији. У извјештају такође пише како је шест новинара страдало у САД-у, од којих је четверо погинуло у нападу на новине „Капитал Газете“ у Мериленду.

У посљедњих десет година, у свијету су убијена најмање 702 новинара. Према извјештају Репортера без граница, највећем ризику су изложени новинари који прате оружане сукобе у свијету, но много њих је убијено и изван оружаних сукоба.

ОТИМИЦЕ И ХАПШЕЊА

Репортери без граница истичу како се у земљама попут Кине, Египта, Ирана и Саудијске Арабије непрестано смишљају нове методе угњетавања. Грађанско новинарство највише трпи због тих метода које укључују контролу интернета како би се контролирали блогери и новинари који објављују текстове на интернету или друштвеним мрежама.

У 2018. години 60 новинара је било отето у свијету, шест више него прошле године. Овај облик прогона уобичајен је за Блиски исток, наглашавају Репортери. Осим једног случаја, све отмице догодиле су се у Сирији, Јемену или Ираку.

Репортери без граница истичу да је 348 новинара у свијету у затворима, највећим дијелом у пет земаља: Кини (60 новинара), Египту (38), Турској (33), Ирану (28) и Саудијској Арабији (28). Организација је позвала Уједињене нације да успоставе функцију посебног изасланика за заштиту новинара.

БиХ

Босна и Херцеговина се налази на 63. мјесту, од укупно 180 држава, када је ријеч о слободи медија, показало је истраживање Репортера без граница.

Најбоље пласирана земља у региону је Словенија, која се налази на 34. мјесту, док је најлошија ситуација у Црној Гори, која је заузела 104. позицију.

Од држава чланица бивше Југославије, а Хрватска заузима 64. позицију, Србија је на 90. мјесту, а Сјеверна Македонија на 95. позицији.

Србија је на овој љествици пала за 14 мјеста, БиХ је пала за једно мјесто, Хрватска је напредовала за пет мјеста, а Сјеверна Македонија је доживјела значајан раст, за чак 14 позиција.

Европска унија и Балкан биљеже друго, највеће погоршање слободе медија у регионалном резултату, у износу од 1,7 одсто.

– То је и даље регион у којем се слобода медија највише поштује, али су новинари изложени озбиљним пријетњама – пише у извјештају Репортера без граница.

ЧЕСТИТКЕ ИЗ РС

Званичници Републике Српске упутили су честитку поводом 3. маја – Међународног дана слободе медија, новинарима, редакцијама, уредништвима и удружењима новинара у Републици Српској.

Предсједник РС Жељка Цвијановић истакла је да су сваком друштву потребни слободни, професионални и независни медији, који поштују традиционалне новинарске вриједности и чије је извјештавање засновано на провјереним чињеницама.

– Институције Републике Српске и убудуће ће, у оквиру надлежности, омогућавати што већи степен медијских слобода, да би медијски радници свој одговоран посао обављали са што мање препрека и потешкоћа – поручила је Цвијановићева.

Она је нагласила да је обиљежавање 3. маја – Међународног дана слободе медија прилика да се укаже на значај основних принципа слободе медија, као и њихове улоге у јачању демократских принципа.

– Још једном користим прилику да вам честитам Међународни дан слободе медија и пожелим бољи професионални и лични стандард, успјешан рад и добро здравље – наводи Цвијановићева у честитки.

Премијер РС Радован Вишковић истакао је, у честитки да Влада Српске подржава професионално, објективно и непристрасно извјештавање с циљем вјеродостојног информисања грађана.

– Слобода медија је темељ сваког демократског и напредног друштва, а обиљежавањем овог дана скреће се пажња на значај новинарске професије, као и на важност развоја професионалних стандарда и кодекса новинарства – нагласио је Вишковић.

Вишковић је честитку упутио новинарима, редакцијама, уредницима и Удружењу новинара Републике Српске и пожелио много професионалног и личног успјеха, саопштено је из Бироа Владе за односе са јавношћу.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик честитао је новинарима, њиховим удружењима и запосленим у средствима јавног информисања 3. мај, Међународни дан слободе медија, изразивши жељу да медији у Републици Српској и Федерацији БиХ професионално и одговорно обављају свој посао и да њихово извјештавање буде у интересу јавности и истине.

– Међународни дан слободе медија је прилика да се још једном укаже на чињеницу да су слободни и одговорни медији веома значајни за свако савремено и демократско друштво – истакао је Додик у честитки.

Он је нагласио да су у БиХ створени услови за рад свих медија, те да ће професионално новинарство имати увијек пуну подршку друштва, саопштено је из Предсједништва БиХ.

http://www.bhrt.ba

http://www.rtrs.tv

Related posts

СНСД ПРЕДЛОЖИО СИМИЋА ЗА НОВИ МАНДАТ

admin

БРОЈ ГЛАСОВА ЗА НАЧЕЛНИКА ПО БИРАЧКИМ МЈЕСТИМА

admin

Нови режим саобраћаја
према центру града

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još