Хроника

ДЕРВЕНЋАНИН У МРЕЖИ ДЈЕЧИЈЕ ПОРНОГРАФИЈЕ

Седам лица, која су путем друштвене мреже „фејсбук“ врбовала дјецу ради дјечије порнографије, идентификовано је и лишено слободе у оперативним акцијама кодног назива „Карика“ и „Инстикт“ које је полиција Републике Српске реализовала од септембра 2019. до јуна 2020. године.

У саопштењу из МУП-а Републике Српске наводи се да су ове акције реализовали полицијски службеници Одјељења за високотехнолошки криминалитет Управе кирминалистичке полиције МУП-а Српске у сарадњи са полицијским управама Добој и Приједор.

Управа криминалистичке полиције МУП-а Републике Српске поднијела је Окружном јавном тужилаштву Добој извјештај против шест лица чији су иницијали Љ.Ђ. из Прњавора, И.Ј. из Зворника, С.Б. из Дервенте, Д.Г. из Бијељине, Х.Ш. из Живиница и М.Т. из Грачанице за кривична дјела искориштавање дјеце за порнографију, упознавање дјеце с порнографијом и искориштавање компјутерске мреже или комуникације другим техничким средствима за извршење кривичних дјела сексуалног злостављања или искориштавања дјетета.

– Приликом претреса лица и стамбених просторија које наведена лица користе на подручју Приједора, Живиница и Грачанице пронађени су и одузети предмети који су кориштени за извршење предметних кривичних дјела, а ријеч је о мобилним телефонима, рачунарима, уређајима за складиштење дигиталних података и слично. Такође, приликом претресања пронађена је и одузета одређена количина оружја и муниције – наводе из МУП-а Српске.

Срна незванично сазнаје да су ова лица путем „фејсбука“ врбовали дјецу, затим их наводили на израду садржаја дјечије порнографије, односно тражили од дјеце да се фотографишу без одјеће, описујући им детаљно начин на који да фотографишу интимне дијелове тијела.

Они су потом упознавали дјецу о порнографији, шаљући им фотографски и видео материјал порнографског садржаја, а комуникацијом посредством „месинџера“, „вибера“ и СМС порука договарали такозване састанке ради вршења обљубе или изједначене полне радње.

Према сазнањима Срне, након што би долазили на уговорене састанке лишавани су слободе од полицијских службеника Одјељења за високотехнолошки криминалитет. Сва лица су лишена слободе приликом доласка на такозване састанке са жртвом на подручју Добоја и Дервенте, што свједочи колико су опасни по друштво.

Старосна структура жртава је од 12 до 14 година, а осумњичених лица од 30 до 65 година. С циљем врбовања жртава, придобијања њиховог повјерења и намамљивања на контакт, осумњичени су жртвама давали савјете, обећања, нудили допуне за телефонске рачуне, новац, гардеробу, обућу, те поклоне прилагођене дјеци наведеног узраста као што су чоколаде, ролери, кућни љубимци (папагај).

Истовремено, осумњичени су приликом комуникације са жртвом пријетили и уцјењивали ако би жртва одбила да поступи по њиховим захтјевима.

http://www.rtrs.tv

Related posts

Изазвао инцидент, па завршио
на психијатријском лијечењу

Derventski List

Осумњичен за незаконито ископавање шљунка од око 2,3 милиона КМ

admin

ВАТРОГАСЦИ ДО КАСНО У НОЋ ГАСИЛИ ВАТРУ НА ПЛЕХАНУ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još