Друштво

„Дом културе“ на филмској траци
записао голготу дервентских Срба

Филм „Дом културе“, инспирисан логорима у Дервенти у протеклом рату, првенствено мучилишту за Србе у некадашњем Дому ЈНА, приказан је вечерас премијерно пред дервентском публиком преносећи истину о тешким данима 1992. године.

Филм је дипломски рад Дервенћанина Вука Пијетловића који је казао да је ријеч о кратком филму који је сниман четири дана у дервентском Центру за културу, некадашњем Дому ЈНА.

-У „Дому културе“, глумац Горан припрема монодраму и у току проба упознаје запосленог у културном центру Остоју који је бивши логораш. Костим хрватског војника који носи Горан изазове код Остоје напад ПТСП-а и Горан је приморан да заједно са Остојом преживи све његове трауме. Само то преживљавање извлачи тешку исповијест на крају филма – објаснио је Пијетловић казавши да иако је филм већ доживио неколико приказивања, у Дервенти је емитован управо намјесту о којем се у њему и говори.

-Ово приказивање, као и само снимање, је на мјесту гдје су се ти страшни злочини дешавали и пред публиком мог града. Мислим да је њихов суд важнији него било чији – додао је Пијетловић који се при раду на филму највећим дијелом ослањао на исповијести преживјелих логораша, а неколико њих је присуствовало и приказивању.

-Ми ратни заробљеници смо срећни када неко од младих људи ради нешто у правцу чувања од заборави оног шта се дешавало у логорима у Дервенти, Дому ЈНА, Рабићу, Пољарима и Пољу, а и захвални смо овом младићу који је снимио овај филм. Истовремено, тужни смо када нас стигну емоције из тих дана – казао је Драго Кнежевић, предсједник дервентског удружења заробљеника.
Подршку филму пружила је и Градска управа.

-Честитам нашем суграђанину који је екранизовао догађаје у овом објекту, као и људима који су учествовали у пројекту. Свакако, екранизација оваквих догађаја носи поруку да се такве ствари више никоме не дешавају – рекао је замјеник градоначелника Синиша Јефтић.

Приказивању филма присуствовали су и бројни представници јавног и политичког живота Дервенте, међу којима и посланици у Народној скупштини РС Игор Жунић, Денис Пијетловић и Перо Ђурић, као и представници Градске управе и свештеници, те бројни суградјани.

Пограм је историјским освртом употпунио историчар Дубравко Галешић, а музичким тачкама Миња Шукало, Драгана Латиновић и Теа Станковић.

Related posts

Врбица и ове године без дјечије граје

admin

СТИГЛЕ ПОХВАЛЕ ЗА ЂАКЕ ОШ „НИКОЛА ТЕСЛА“

admin

До краја године календар парастоса

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još