Култура

„Дјелидба“ осликала
непролазну слику друштва

Позоришна представа „Дјелидба“, у извођењу глумаца „Камерног театра 55“ из Сарајева, вечерас је пред дервентским љубитељима ове умјетности указала на неке од непролазних навика и вриједности друштва.

Комад рађен по тексту Скендера Куленовића, који је премијеру доживио 1947. године, доноси слику босанскохерцеговачке касабе и људи који живе са дозом страха од странаца са посебно богатим хумором.

Директор „Камерног театра 55“, који и игра у представи, Сенад Алихоџић објаснио је да текст представе говори о три народа, не у смислу раздвајања, него повезаности и сличности, па макар и у рђавом понашању.

– Имамо одговорност и према публици у другим срединама, не само у Сарајеву, да умјетност и театар ширимо и разбијамо границе и да се повезујемо. Узбуђени смо и сретни да имамо прилику да одиграмо представу и у Дервенти и то, генијално написану представу, која се бави актуелношћу, како за тада, тако и сада, митом и корупцијом. Комад указује да је то својствено свим срединама, малим и великим, припадностима и народима – казао је Алихоџић појаснивши да тумачи лик Суље, наивног комунисте и човјека из народа који се бори за правду.

На сцени Центра за културу играли су и Гордана Бобан, Ванеса Глођо, Сабит Сејдиновић, Амар Селимовић, Давор Голубовић, Дина Мушановић, Елма Јуковић, Амар Чустовић и Енес Козличић.

Продуцент у „Камерном театру 55“ Душка Амиџић истакла је да се представа изводи захваљујући подршци амбасаде Швајцарске у БиХ „Дјелидба – путовање кроз БиХ“.

– Идеја и план са којим смо аплицирали јесте да се представа у периоду од марта 2024. до марта 2025. године игра у 12 градова широм БиХ. Тако смо почели са наступом у Горажду, на ред је дошла Дервента, а слиједи Шамац у оквиру фестивала „Милица“ и тако даље – казала је Амиџићева.

Related posts

Пјесмом његују пријатељства

admin

Конкурс за откуп ликовних дјела
прилика за дервентске умјетнике

Derventski List

Конџић својим дјелима заслужио поштовање

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još