Култура

„Дјелидба“ осликала
непролазну слику друштва

Позоришна представа „Дјелидба“, у извођењу глумаца „Камерног театра 55“ из Сарајева, вечерас је пред дервентским љубитељима ове умјетности указала на неке од непролазних навика и вриједности друштва.

Комад рађен по тексту Скендера Куленовића, који је премијеру доживио 1947. године, доноси слику босанскохерцеговачке касабе и људи који живе са дозом страха од странаца са посебно богатим хумором.

Директор „Камерног театра 55“, који и игра у представи, Сенад Алихоџић објаснио је да текст представе говори о три народа, не у смислу раздвајања, него повезаности и сличности, па макар и у рђавом понашању.

– Имамо одговорност и према публици у другим срединама, не само у Сарајеву, да умјетност и театар ширимо и разбијамо границе и да се повезујемо. Узбуђени смо и сретни да имамо прилику да одиграмо представу и у Дервенти и то, генијално написану представу, која се бави актуелношћу, како за тада, тако и сада, митом и корупцијом. Комад указује да је то својствено свим срединама, малим и великим, припадностима и народима – казао је Алихоџић појаснивши да тумачи лик Суље, наивног комунисте и човјека из народа који се бори за правду.

На сцени Центра за културу играли су и Гордана Бобан, Ванеса Глођо, Сабит Сејдиновић, Амар Селимовић, Давор Голубовић, Дина Мушановић, Елма Јуковић, Амар Чустовић и Енес Козличић.

Продуцент у „Камерном театру 55“ Душка Амиџић истакла је да се представа изводи захваљујући подршци амбасаде Швајцарске у БиХ „Дјелидба – путовање кроз БиХ“.

– Идеја и план са којим смо аплицирали јесте да се представа у периоду од марта 2024. до марта 2025. године игра у 12 градова широм БиХ. Тако смо почели са наступом у Горажду, на ред је дошла Дервента, а слиједи Шамац у оквиру фестивала „Милица“ и тако даље – казала је Амиџићева.

Related posts

Сликарска дјела обојена нотама џеза и слободе

admin

УГЉЕВИЧКИ ХАРМОНИКАШИ ОДУШЕВИЛИ ДЕРВЕНЋАНЕ

admin

„Дочек“ осврт на
путовање звано живот

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još