Друштво

Едукација важна за разумијевање
области радног права

Без обзира на релативно добро стање у области радног права запослених жена у локалној заједници, постоји низ питања које треба предузети за унапређење стања у овој области. Веома је важно да се путем радионица и кампања, жене информишу и едукују о праву на рад као једном од основних људских права.

Један је то од закључака данас оджаног округлог стола под називом „Унапређење радних и људских права у свјетлу дигитализације“ у организацији Удружења жена „Дервента“ у оквиру пројекта „Едукација жена о радним правима и значају дигитализације“, а којем је присуствовало двадесетак представника цивилног и јавног сектора.

Састанку је претходило провођење анкете о познавању права и ставовима у радном односу.

– Одсуство информација и незнање о радним правима утиче на чињеницу да запослене жене и дјевојке трпе посљедице кршења ових права. Пројекат је својим активностима усмјерен на јачање положаја жена и родне равноправности на локалном нивоу, а разматрајући резултате анкете и њиховом анализом дошли смо до закључка да је потребна чешћа едукација запослених о правима из радног односа, као и дигиталним алатима чије би познавање омогућило проналажење потребних информација о заштити права радника – казала је координатор пројекта Јованка Поповић додавши да је анкета проведена са запосленим женама и дјевојкама.

– Пројектни тим сматра да треба много више пажње посветити и едукацији о радним правима у контексту дигиталне писмености незапослених дјевојака и младића – додала је Поповићева.

Овај пројекат је подржан од стране Европске уније у оквиру програма „Подршка унапређењу радних и људских права кроз дигитализацију“ и ЛИР Еволуције из Бањалуке.

Related posts

ТЕОРИЈА УЗ ПРАКСУ РЕЦЕПТ ЗА КОМПЛЕТНО ЗНАЊЕ

admin

Од данас потписивање петиције „Бранимо истину, не дамо Српску“

admin

Животне изазове заједно савладавају већ 70 година

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još