Друштво

Заврнуо рукаве и отиснуо
се у послове обраде земље

Да се љубав према обради земље може изродити без претходног бављења пољопривредом, примјер је двадесетдвогодишњи Дервенћанин Дејан Шаврљуга који се од ове године упустио у услужне послове обраде пољопривредних површина.

Иако је ово прва сезона да суграђанима нуди услуге рада са комбајном, трактором, багером и камионом, муштерије су већ препознале квалитетан рад, па младом Шаврљуги не недостаје посла.

– Одлучио сам да се окушам у самосталном раду са пољопривредним машинама, јер то једноставно волим. Раније сам радио у фирми „Еко – Босанска Посавина“ и мало по мало, прикупљао сам новац и куповао машине. Свакако, није било лако, а и сам посао није лак, али борим се да успијем – рекао је овај вриједни Дервенћанин додавши да иако не потиче из домаћинства које се бави пољопривредом, ови послови му нису страни.

– Радио сам помало прошле године око ратарства и уз дједа, који се пољопривредом бави за своје потребе. Као и сваки посао и овај има своје изазовима. Ова година није погодна за пољопривредне радове због честих и јаких киша. Ни одржавање машина није једноставно, јер увијек може да искрсне неки квар, али то рјешавам у ходу – оптимистичан је Шаврљуга којем, како каже, настоји да оправда повјерење муштерија који га упосле.

– Тренутно је у овим пословима створена „рупа“. Старији више не могу да раде, а млади неће, тако да муштерија има поприлично, тако да је и зарада добра. Што се тиче помоћи, добро ми дође када могу да нађем радника, платим му дневницу и добро буде обојици – практичан је млади Дервенћанин додавши да би волио да нађе сталног радника, како би уједно могао и да прошири обим услуга.

– Наставићу да се бавим овим пословима, и ако будем могао, да проширим обим дјелатности – рекао је он истакавши да планира да уложи и у куповину прикључака, као и да се сам окуша у пољопривредној производњи.

Изазови

Овај млади Дервенћанин се већ у првој сезони самосталног рада увјерио у потешкоће са којим се сусрећу ратари.

– Све прилике ове године доносе губитке за ратаре, али и за услужне обрађиваче јер су велика улагања у питању, и то највећим дијелом у нафту, која је прескупа – рекао је Шаврљуга.

Related posts

„Троловци“ били дио завршне ЦИВИТАС-ове свечаности

admin

Јавни позив за исплату накнаде за родитеље отворен до краја године

admin

КУКУРУЗА ИМА НА ПРЕТЕК

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još