Друштво

Изложба свједочанство
о животу Јевреја у БиХ

Потпредсједник јеврејске општине Добој и менаџер јеврејског културног центра „Кућа мира“ Дарио Атијас отворио је вечерас у дервентском Центру за културу изложбу „Братство и јеврејство“ којом је представљена историја Јевреја и споменика подигнутим припадницима овог народа у БиХ.

Ријеч је о изложби аутора Михаила Илга и Катје Гросамер из Њемачке, а ова поставка од седам банера обједињава резултате тромјесечног истраживања и мапирања споменика холокауста проведеног 2019. године. Изложба је организована уз подршку Федералног министарства расљених особа и избјеглица, Амбасаде Велике Британије у БиХ, европског института за јеврејске студије у Шведској, а и саме јеврејске општине у Добоју.

-Изложба највећим дијелом говори о подизању споменика након Другог свјетског рата у БиХ, особама који су их подизали и локацијама, а између осталих, једна од порука изложбе је и о очувању ових споменика. Такође важно је истаћи и важност очувања гробаља, којих је 44 у цијелој БиХ, па и у Дервенти, јер то су трагови живота Јевреја – казао је Атијас, а једини Дервенћанин јевреј Мојка Песах казао је да је Дервента у својој историји обиловала јеврејским објектима и споменицима.

Related posts

Нова шанса за набавку
механизације из Мађарске

Derventski List

Прекиди у снабдијевању струјом
од данас до сриједе

Derventski List

Филм „Дом културе“ вечерас пред Дервенћанима

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još