Друштво

Изложба уоквирује 170 година
од рођења великог научника

Савез иноватора Републике Српске поводом обиљежавања 170. годишњице од рођења српског научника и професора Михајла Идворског Пупина приређује изложбу под називом „Са пашњака до научењака“ која ће у галерији Центра за културу бити отворена у сриједу, 4. септембра, у 11 часова.

Ријеч је о изложби која на 30 банера представља живот овог научника, а носи назив по аутобиографији из 1921. године за коју је три године касније Пупин награђен Пулицеровом наградом.

Михајло Пупин (1854-1935) је био српски научних, проналазач и професор на Универзитету Колумбија, те носилац југословенског одликовања Бели орао првог реда и почасни конзул Србије у САД-у. Био је један од оснивача и дугогодишњи предсједник Српског народног савеза у САД-у и добитник је многих научних награда и медаља, а чланство је имао у Америчкој академији наука, Српској краљевској академији и почасни доктор 18 универзитета. Средњошколски центар у Дервенти носи назив у част овог српског великана.

Поставка ове изложбе Дервенћанима ће бити доступна до 13. септембра сваким радним дано од седам до 15 часова.

Related posts

Постављен крст на
звоник сочаничког храма

Derventski List

Ратарима саднице и репроматеријал, стижу и пластеници

admin

Куљеновци сутра без струје

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još