Култура

Изложбом дјела Саше Богдана отворена ликовна колонија „Патковача“

Сликарска дјела која славе љепоту ријеке Укрине, феномена воденог цвијета и абоноса представљени су вечерас у оквиру самосталне изложбе дервентског умјетника Саше Богдана под називом „У нама“ и то поводом отварања Међународне ликовне колоније „Патковача 2022“.

Идеја водиља колоније која ће и ове године окупити сликаре на обалама ријеке Укрине, и даље је промоција туристичких потенцијала Дервенте и ликовног стваралаштва, а ове године организатори су припремили и неколико новитета.

– Након дужег времена представљам се својим Дервенћанима јединим опусом дијела којег сам назвао „У нама“ који обухвата радове настале током неколико година. У склопу изложбе отварамо и ликовну колонију која почиње данас и трајаће до недјеље, 10. јула, а која се одржава на Патковачи. У оквиру ликовне колоније биће одржана и радионица, школа сликања предвиђена за млађу и старију дјецу које овим поводом позивам да нам се придруже – рекао је умјетник и организатор колоније Саша Богдан додавши да су се ове године колонији одазвали и професори што је још боља прилика за најмлађе Дервенћане.

– Колонија ове године броји око 18 учесника и, као и ранијих година, слободна је тема. У суботу имамо радни излет, који ће се одржати у центру града, а који ће пратити концерт Градског тамбурашког оркестра из Бањалуке, што ће нам уљепшати сликање на тргу, а вјерујем да ће створити угодан амбијент и за наше суграђане – казао је Богдан.

Критичар др Александар Грандић оцијенио је да је Богданова умјетност свеобухватна, прожета интензивним емоцијама и експресијом.

– Обележје уметничког реда Саше Богдана је прожимање уметности, јер је он и сликар и поета и човек који запажа животне процесе око себе и то га издваја и чини уметником. У први мах може да се учини да његова платна обилују елементима, да има превише колорита и цртежа, али њега заправо карактерише импресионистички приступ, прочишћен сегмент и фигурација – рекао је Грандић додавши да Богданова дјела карактеришу емоције, душа и његов посебан однос према суштинском питању породице.

Отварању изложбе и ликовне колоније присуствовао је и начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Славен Пашалић који је истакао да Градска управа пружа подршку овој манифестацији од почетка њеног одржавања.

– Задовољство нам је подржавати овакве манифестације које окупљају велики број наших суграђана – рекао је Пашалић.

Related posts

Млади музичари први на сцени

admin

„ПРЉАЧУ“ ОКИТИЛА НИСКА СТИХОВА

admin

Фотографије свједоци
богате историје Дервенте

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još