ИЗДВОЈЕНОНовости

Из Дервенте три народна посланика

У новом сазиву Народне скупштине Републике Српске сједиће три народна посланика из Дервенте и то Игор Жунић и Денис Пијетловић из СНСД-а и Перо Ђурић из СДС-а, док у Представничком дому Парламента БиХ неће бити ни једног Дервенћанина, показали су утврђени резултати општих избора које је објавила Централна изборна комисија БиХ.

ЦИК је у суботу објавио резултате избора за све нивое, осим за предсједника и потпредсједнике Републике Српске, наводећи да ће за овај ниво резултати бити утврђени када се стекну услови, те да Главни центар за бројање није окончао контролно поновно бројање гласачких листића на свим редовним бирачким мјестима у Српској за овај ниво власти. Према посљедњим доступним подацима ЦИК-а, кандидат СНСД-а Милорад Додик имао је предност од око 29.000 гласова у односу на кандидата ПДП-а Јелену Тривић.

Када се ради о Предсједништву БиХ, нови српски члан у овом тијелу биће Жељка Цвијановић из СНСД-а која је освојила укупно 327.720 гласова, од чега 5.724 у Дервенти. Цвијановићева је у трци за ову позицију побиједила кандидата СДС-а Мирка Шаровића који је освојио 224.912 гласова, а у Дервенти 4.599.

Највише мандата у Народној скупштини Републике Српске, односно 29, освојио је СНСД, слиједи СДС са 13 мандата, ПДП са осам, а потом коалиција СП-НДП-СНП са пет посланика, колико су освојили и ДЕМОС и Покрет за државу. ДНС, Уједињена Српска и Листа „За правду и ред“ Небојше Вукановића имаће по четири посланика, а по три СПС и НПС Дарко Бањац – ПУС – Прва СДС.

Изборна јединица четири, у којој су осим Дервенте и Брод, Модрича и Вукосавље, према резултатима ЦИК-а, даће четири народна посланика, и то по два из СНСД-а и СДС-а. Према томе, посланички мандат из реда СНСД-а освојили су Дервенћани Игор Жунић са 4.216 гласова, од чега 2.821 у Дервенти и Денис Пијетловић са 2.556 гласова, односно 1.916 у Дервенти.

Директни мандат са листе СДС-а обезбиједио је и Дервенћанин Перо Ђурић са освојених 2.449 гласова, од чега на подршку његових суграђана отпада 1.517 гласова. Четврти директни мандат из ове изборне јединице припао је Модричанки Тамари Евђић из СДС-а.

На нивоу ове изборне јединице СДС је освојио укупно 9.052 гласова, а СНСД 8.974 гласова, а слиједе СП-НДП-СНП, ПДП, Покрет за државу, НПС Дарко Бањац-ПУС- Прва СДС, ДНС, СПС, док остале странке имају испод хиљаду гласова.

Када се ради о Дервенти, највеће повјерење бирача и даље има СНСД са освојених 3.668 гласова, потом СДС са 2.603 гласа, повјерење ПДП-у дало је 1.446 бирача, СП-НДП-СНП 1.236, ДНС-у 956, а Уједињеној Српској 587 бирача.

У Представничком дому Парламента БиХ СНСД ће имати шест мандата, СДС и ПДП по два, а по једног представника имаће Листа „За правду и ред“ Небојше Вукановића, ДЕМОС, СДА и Уједињена Српска. У овом дому у овом мандату неће бити представника из Дервенте. ЦИК је на утврђене резултате оставио право жалбе од три дана од дана објаве, односно до 25. октобра. Изборни закон прописао је да потврђени, односно коначни резултати избора треба да буду објављени најкасније до 1. новембра.

Лични гласови

Највећи број личних гласова у изборној јединици четири, као и на изборима 2018. године, освојио је још увијек актуелни шеф Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини РС Игор Жунић. Наиме, он је у изборној јединици четири освојио укупно 4.216 гласова, а други по броју личних гласова је такође Дервенћанин са листе СНСД-а Денис Пијетловић са 2.556 гласова.

Related posts

Мишинци и Комарица данас без струје

admin

РТРС О ЗЛОЧИНИМА НАД СРБИМА У ДЕРВЕНТИ

admin

СТАРТУЈЕ ФУТСАЛ КАРАВАН, ИЗВУЧЕНЕ ГРУПЕ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još