Друштво

Квалитетан и стручан приступ
знању употпуњен праксом

Ученици који се опредијеле за једно од два занимања која Центар за дјецу и омладину са сметњама у развоју нуди као дио уписне политике за школску 2023/2024. годину, модни кројач и физиотерапеут, осим теоријског знања и социјализације, имају прилику да стекну и квалитетну праксу потребну за будуће бављење изабраном струком.

Центар „Будућност“ предвидио је упис једног одјељења од шест ученика трогодишњег занимања модни кројач – помоћни радник, те исто толико ученика у једно одјељење четворогодишњег занимања физиотерапеутски техничар.

Ученици са лаким оштећењем интелектуалног функционисања и ученици са оштећењем вида имају могућност да упишу занимање модни кројач, а током три године стећи ће теоријске и практичне вјештине шивења, кројења, паковања и пеглања текстила.

– Посебна пажња у овом занимању посвећена је практичном раду са ученицима, тако да је седмично предвиђено око 17 часова праксе, и то у школској кројачкој радионици, као и у заштитној радионици центра. При практичној настави, ученици стичу прецизност, радне навике и одговорност, укљученост у производни процес, а самим тим и социјализацију – казали су из „Будућности“ додавши да са ученицима ради стручни кадар и то дипломирани инжењер текстилне технологије, те предметни професори и дефектолози.

Занимање четвртог степена, физиотерапеутски техничар, такође могу да упишу ученици са оштећењима вида.

– Било да су слабовиди или слијепи, ученици са оштећењем вида могу да упишу ово занимање и образују се по прилагођеном плану и програму. Наставу проводе спољни сарадници, професори из Средњошколског центра „Михајло Пупин“ и љекари из дервентског Дома здравља, те дефектолози и предметни наставници. И у овом занимању фокус је на практичном приступу настави, тако да будући физиотерапеути технике и вјештине потребне за ово занимање стичу у Дому здравља и у специјализовано опремљеној учионици у нашем центру – објаснили су из „Будућности“ додавши да је управо из клупа овог занимања потекао велики број ученика који су данас амбасадори школе на високим студијама.

– Послије завршетка средње школе, физиотерапеутски техничари могу потражити запослење у рехабилитационим центрима, бањама, болницама и домовима здравља, а постоји могућност и наставка школовања на факултету – додали су из овог центра.

Средњу школу у Центру „Будућност“ могу да упишу ученици из читаве Републике Српске.

– Сваке године се пријави довољан број ученика, с обзиром да су врата наше установе отворена ученицима из цијеле РС. Поред васпитно – образовног процеса, ученицима из других градова Српске нудимо и смјештај. Тренутно располажемо са око 60 кревета, а ученици могу да се обрате васпитачима који им пружају помоћ при учењу, наставним задацима, али и другим свакодневним потребама – рекли су из „Будућности“.

План уписа у Центар „Будућност“ у школску 2023/2024. годину

Занимање              Број одјељења     Број ученика     Степен

Физиотерапеут              1                          6                      IV

Модни кројач                 1                          6                      III

Related posts

ДЕТЛОВЧАНИ УРЕДИЛИ ПРОСТОР ОКО ВОДОВОДА

admin

Знатижељу малених читалаца
храни више од 10.000 књига

Derventski List

Маја Орландо ученица генерације ОШ „19. април“

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još