Друштво

Корисни савјети
узгајивачима свиња и оваца

Измијењени правилник о подстицајима који се односи на овчарство и свињарство, начин вођења помоћне матичне евиденције, увођење нових произвођача у систем подстицаја, те мјере зашитете на фармама свиња и оваца представљени су данас дервентским узгајивачима.
Презентацију је у Центру за културу организовао Ресор за пружање стручних услуга у пољопривреди Министарства пољопривреде, шумарства у водопривреде Владе РС, а о наведеним темама говорила је виши стручни сарадник за сточарство Радмила Цвијић која је казала да све свиње и овце морају бити уредно евидентиране у ветеринатском информационом систему.
-Представили смо које обрасце и шта од евиденција требају да имају узгајивачи на својим фармама да би могли ући у систем подстицаја, а говорили смо и о биосигурноисним мјерама на фармама свиња, односно шта требају испунити мали произвођачи свиња и комерцијалне фарме свиња у погледу спрјечавање ширења афричке свињске куге, која на срећу до сада није задесила Дервенту – казала је Цвијићева и истакла да промјене у правилнику о подстицаја иду у корист пољопривредних произвођача.
Да је корисно данас одржано предавање потврдио је Дејан Стјепановић из Поља који се свињогојством бави од 2002. године.
-Имам 20 прасилица, а до сада нисам имао проблема на фарми. Свако предавање за нас произвођаче је значајно, као и свака новчана подршка из градског и републичког буџета како би могли бити конкурентни на тржишту – казао је Стјепановић истичући да води посебно рачуна о провођењу свих превентивних мјера на спречавању појаве болести на фарми.
И Горан Кулага из Трстенаца је рекао да је предавање добродошло и да на фарми има 50 оваца, те да остварује право на подстицај.

Related posts

Стефани Бањац хуманим гестом заслужила ријечи хвале

admin

ВАТРОГАСЦИ И МЈЕШТАНИ ОДБРАНИЛИ ШУМУ ОД ВАТРЕ

admin

Цијена папрена, али купаца не мањка

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još