Друштво

Кроз десету деценију корача уз шалу и осмијех

Видосава Милојевић рођена је, одрасла, удала се и читав свој вијек проживјела у Рапћанима, а кроз десету деценију живота корача с осмијехом на лицу.

Иако је напунила 94 године, ова бака позната је по ведром духу и збијању шала на свој рачун, а жеља за животом и ентузијазам за рад, не напуштају се.

Бака Вића, како је њени одмила зову, плетењем „убија“ досаду у зимским данима, док су током љета два  пластеника њена брига. Сије, копа и плијеви поврће, а по природи је и веома радознала.

Имала је још три сестре и два брата, отац је погинуо у Другом свјетском рату, младост је провела радећи у пољу за тадашње земљорадничке задруге, раме уз раме са мушкарцима. Дуговјечност је, како каже, наслиједила од мајке која је доживјела 96. годину.

– Увијек смо радили, и то тежак посао. Мајка је била јако способна жена и никад није дозволила да нам недостаје хране – сјећа се ова насмијана бака додајући да је њена мајка увијек тежила ка томе да у кући владају љубав и слога, што је пренијела на њу, а она исте те вриједности је усадила и тројици синова.

– Имам три сина, три снахе и седморо унучади и троје праунучади и јасно сам им рекла да се за мог живота нико од њих не смије посвађати – признаје ова бака.

Видосава је похвалила и своје снајке, али јој је најдража она што живи са њом, коју зове „кућна снајка“. Признаје да с њим често зна да попије ракију, како у шали каже, да им отвори апетит.

Када се удала, имала 24 године, а мужа је упознала  радећи на њиви.

– Ашиковала сам са једним момком, али је он када је пошао у војску од мене тражио да га чекам. Мени се указала друга прилика и ја одлучим да војнику вратим вјеренички прстен и удам се – исприча она признавши да се није покајала, а ни погријешила јер је са својим брачним партнером имала лијеп живот, док њен несуђен муж није никада поштовао своју жену и женио се више пута.

Цијели живот ова времешна бака је живјела од пољопривреде, радећи за дневнице, али и узгајајући  стоку.

– Држали смо краве, имамо и их и данас, само је снаха сада преузела бригу о њима. Али ја, од када сам дошла у Милојевиће, бринула сам о кравама, музла их и продавала млијеко и сир од Рапћана до Дервенте – објашњава бака Видосава додајући да је посљедњи пут у болници била 1958. године, када је родила трећег сина.

Ова насмијана бака, удовица је већ годинама, а против свих недаћа и невоља борила уз шалу и осмијех.

– Увијек сам вољела да поиграм у колу, а у младости сам се мало бавила и фолклором. Сада су ме мало стигле године, па цупкам раменима – додаје бака Видосава.

Школа

Бака Видосава нема завршен ни један разред школе. У њено вријеме организовани су се кратки курсеви, али она никад није била заинтересована, али и да су у то вријеме курсеве много више похађали момци него дјевојке.

– Како ја тамо да сједим и учим, а момци куцају на прозор и намигују – рекла је ова времешна Дервенћанка објашњавајући да јој је послије било криво што је напустила курс.

Related posts

ЦРВЕНИ КРСТ ЛАНИ ОДГОВОРИО СВИМ ИЗАЗОВИМА

admin

Август топлији од просјека

admin

ЗАУЗМИТЕ МЈЕСТО У МАТЕМАТИЧКОЈ РАДИОНИЦИ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još