Друштво

Кулинарство једина
професија у којој се видим

Тренутно не бих могла да се замислим у некој другој професији, a да није кулинарство и зато ћу настојати да љубав и приврженост према кувању које сам стицала уз мајку и баку од малих ногу, надограђујем и усавршавам кроз школовање.

Ријечи су то Иване Новић која је ове године понијела титулу ученице генерације Стручне и техничке школе захваљујући одличном успјеху у занимању кулинарски техничар, али и у ваннаставним активностима. Њен циљ за будућност је јасан – да стекне високо образовање у професији за коју се опредијелила.

– Угледајући се на мајку, баку, али и остале женске чланове породице, од којих сам учила кулинарске тајне, и сама сам се пронашла у кулинарству. Сестре и ја смо се радо окушавале у кухињи и јела су нам била укусна и лијепо припремљена. Временом се искристалисало у чему која више ужива, а код мене је то била припрема сланих јела и одатле је некако све почело – испричала је ова матуранткиња присјетивши се и како је завољела кухињу.

– Када сам завршила седми разред, на љетњем распусту преписала сам све бакине рецепте и оне које сам пронашла на интернету и када је требало да упишем средњу школу имала сам јасну визију које занимање ћу изабрати – додала је она казавши да је једва дочекала практичну наставу и прилику да испробава кулунарске технике.

– Послије основа у првом и другом разреду, све је постајало занимљивије и мени пријемчивије, а највише у трећем и четвртом разреду када смо почели да радимо припрему комплекснијих јела. Захваљујући професорици практичне наставе у четвртом разреду, приказано нам је шта је заправо кулинарство, модерни начини сервирања и она ми је дала додатну мотивацију да се и даље бавим овом стуком – рекла је Новићева.

Током практичне наставе додала је да је научила доста кулинарских тајни.

– Неки трикови које сам научила је да се лук приликом динстања посоли, како би што прије омекшао и постао стакласт, а занимљиво ми је било и „разбијање“ предрасуде у „Карађорђеву шницлу“ иду салама и сир, међутим иде само кајмак. Такође, схватила сам да сам и велики љубитељ припреме сланих јела, посебно чорби, а о припреми посавског гулаша, што ми је заиста посебно задовољство, научила сам на такмичењу „Дани зиме на Козари“ – рекла је Новићева која не крије понос због титуле ученице генерације.

– Ова титула је нешто посебно, првенствено јер је врхунац мог досадашњег рада, труда и пожртвованости, али и начин да оправдам подршку коју су ми родитељи пружали током школовања. Мислим да нисам још ни свјесна тог успјеха у потпуности – рекла је ова Дервенћанка која школовање планира да настави у београдској Високохотелијерској школи на одсјеку гастрономије.

– Не бих могла да се замислим у другој професији, осим у гастрономији која је заиста комплексна, а у Београду нуди широк спектар могућности за усавршавање – рекла је она носећи из средње школе врло лијепе успомене и другарства.

– Мој разред је био посебан јер смо имали највише добровољаца за реализацију активности и манифестација – казала је Новићева.

„Бијела чорба“

Ивана Новић се присјетила и похвале за припремљено јело и то према рецепту њене тетке.

– У првом разреду смо због пандемије корона вируса имали „онлајн“ наставу, али смо успијевали за изведемо праксу. Сјећам се да је један од задатака био да направимо код куће оброк, а ја сам припремила, сада већ моју познату бијелу чорбу, коју сам правила по први пут у шестом разреду, а за коју сам рецепт узела од тетке. Направила сам и видео припреме за који сам се баш потрудила и у којем сам уживала, а и професорица ме похвалила – испричала је Новићева.

Related posts

Божићни пост почиње сутра

admin

Црвени крст наставља трасом хуманости

admin

ВОДА СТИГЛА ДО ЈОШ 20 ДОМАЋИНСТАВА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još