Друштво

Медицинска струка послије
40 година поново у Дервенти

Будући средњошколци којима је атрактивна област здравства и медицине, у новој 2024/2025. школској години по први пут ће, послије око 40 година, имати прилику да се у Дервенти школују за занимање медицински техничар.

Ради се о овогодишњем новитету у плану уписа у Средњошколском центру „Михајло Пупин“, а у једном одјељењу мјеста има за 24 ученика. Како су појаснили из школе, ученици који изаберу ово занимање, опште и стручне предмете, стицаће знања у области унапрјеђења здравља, откривања и спрјечавања болести, лијечења и рехабилитације. Свршени медицински техничари биће оспособљени за извођење дијагностичких поступака, и да самостално и у оквиру тима, проводе терапију и његују болеснике.

Медицински техничари који послије четири године школовања понесу знање из ове дервентске школе моћи ће да потраже запослење у различитим медицинским службама, али и вртићима и домовима за старије особе.

Директорица школе Гордана Асентић објаснила је да је ново занимање потреба тржишта рада, али и производ интересовања ученика.

– Циљ нам је да изведемо генерације здравствених радника који ће својом стручношћу и знањем бити препознати како на тржишту рада, тако и на студијама медицине – казала је Асентићева.

Осим што ће свршени ученици моћи да потраже запослење одмах по завршетку школе, кадрови који изађу из СШЦ „Михајло Пупин“ имаће и квалитетну подлогу за наставак школовања на медицинским и сродним факултетима.

– Ријеч је о атрактивном и траженом занимању, како код нас, тако и у иностанству, а прије свега то је хумано звање – казала је професорица Гордана Латиновић.

Пракса

Наставним планом и програмом дефинисано је да ће ученици овог смјера практичну наставу у прва два разреда имати у школском кабинету, а у трећем и четвртом разреду у здравственим установама у Дервенти и Добоју.

Related posts

Запажени резултати и из
српског језика и математике

Derventski List

Васкршњи пост почиње сутра

Derventski List

Умјетност шири крила
стваралаштву и правима жена

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još