ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Моја визија је савремен Дом здравља
и задовољни радници и пацијенти

Као доктор и директор Дома здравља настојаћу да запослени и моје радне колеге буду задовољни и да им омогућим боље услове рада, као и доступност усавршавања, како би могли у пуном капацитету да раде свој посао. Такође, желим и да корисници наших услуга буду задовољни и да цијене наше настојање да смо ту због њих и да им своје услуге пружамо добро организовани.

Казала је то прим. др Биљана Ненадић, специјалиста гинеколог и акушер, и директорица Дома здравља осврнувши се у интервјуу Дервентском листу на главне изазове са којима се ова установа суочава, те планове и новитете који ће донијети квалитетније услуге.

Прије неколико мјесеци преузели сте функцију директора  јавне здравствене установе Дом здравља у Дервенти. Иако сте прије именовања били дугогодишњи члан колектива ове установе, те сте засигурно били упознати са најважнијим сегментима њеног рада, који су то изазови с којим сте суочени на почетку мандата?

– Функцију директора Дома здравља преузела сам 19. фебруара 2024. године, а члан овог колектива као доктор сам већ непуне 33 године. То је дуг период у којем сам много тога прошла и као доктор, најприје опште праксе, а затим током 28 година рада у струци као специјалиста гинеколог и акушер. Сво то вријеме суочавала сам се са свим организационим и стручним изазовима, што некада и није било лако.

Каријеру сам започела у великом колективу тадашњег Медицинског центра у Дервенти који се састојао од два сегмента – Дома здравља и Опште болнице. Потом су дошла тешка времена, али сам увијек била у свом граду и максимално посвећена свом звању. Послије рата Дом здравља је поново стасавао као установа и увијек сам настојала да дам допринос сваком сегменту његовог развоја, колико у стручном смислу, толико и у промјени организације и усклађивања са новим стандардима.

Сада, на почетку свог мандата на мјесту директора, могу рећи да су главни изазови да запослени и моје радне колеге буду задовољни и да им омогућим боље услове рада, као и доступност усавршавања, како би могли у пуном капацитету да раде свој посао. Такође, желим и да корисници наших услуга буду задовољни и да цијене наше настојање да смо ту због њих и да им своје услуге пружамо добро организовани.

Наши циљеви су да Дом здравља за неколико година израсте у савремену установу са дневном болницом, модерном Станицом хитне помоћи, те у добро опремљену установу која може несметано да пружи све услуге на обострано задовољство и нас и корисника наших услуга. То су главни циљеви које желим реализовати, а постоји много других изазова који су дио наше свакодневице. Наравно, очекујем и добру сарадњу са локалном заједницом, као и до сада са управом нашег града, јер без добре сарадње не можемо напријед.

Грађани су и путем Дервентског листа упознати са одређеним измјенама које је менаџмент увео посљедњих мјесеци. Можете ли истакнути најважније промјене?

– Дом здравља је, као и друге здравствене установе у Републици Српској, био суочен са једним турбулентним временом, пандемијом корона вируса. Због посебног режима и услова рада у протеклом периоду функционисање је било одређено многим факторима. Изашавши из те ситуације одлучили смо да радимо у пуном капацитету, добро организовани. Тако да данас у двије смјене раде породични доктори, лабораторија и Стоматолошка служба, док РТГ служба, лабораторија и породични тим доктора раде и суботом. Станица хитне помоћи је на располагању пацијентима 24 часа, а боље је организован и рад у смислу издавања љекарских увјерења. Све то има један циљ – да будемо што боље доступни нашим пацијентима и то несебичним залагањем наших радника. Важно је да напоменем да то немају све здравствене установе у Републици Српској.

Побољшање рада Дома здравља, али и здравствене заштите становништва засигурно је главна водиља менаџмента. На који начин планирате да то постигнете?

– Наша обавеза, а и наша мисија је садржана у једном циљу, а то је добра, доступна и сигурна здравствена заштита становништва. Зато смо ту и за то смо опредијељени. Наша установа је сертификована, а у овој години слиједи нам ресертификација и то је веома важан процес у сегменту сигурности здравствене заштите становништва. То је циљ менаџмента Дома здравља. Процес ресертификације захтијева много труда и времена свих запослених, уз сав наш редован рад, али то нам је приоритет у овој години, јер сам процес ресертификације нам даје и могућност и обавезу за пружање сигурније и квалитетније здравствене заштите.

Установа је недавно опремљена новим мамографом. Да ли је планирано обнављање опреме и у другим службама и којим?

– Наша установа сада располаже врло добро и модерно опремљеном Радиолошком службом коју чине нови мамографски дигитални апарат, ултразвучни апарат нове генерације, као и савремени дигитални РТГ апарат. То су за нас важни помаци за који смо имали разумијевање градоначелника и локалне управе, и на крају финансијску помоћ. Ултразвучни апарат за ову службу смо набавили из својих средстава, а и у наредном периоду планирамо издвајања за модернизацију РТГ службе која је као дијагностичка служба важан сегмент у процјени здравља. Друга служба која се у континуитету занавља је Хематолошко – лабораторијска служба на коју смо посебно поносни и у смислу опреме, али и стручности кадра. Ради се о веома важном сегменту у здравственом систему и стално га унапређујемо. У Станици хитне помоћи смо набавили и два дијагностичка апарата – један хематолошки за брзе крвне анализе, као и за нас, драгоцијен апарат који мјери одређене параметре у процјени акутних стања болести срца и крвних судова.

Осим тога, љекари Породичне медицине ће ускоро моћи пратити и болести коже захваљујући дермоскопу, што је битно у превенцији и раном откривању рака коже -меланома, као и праћење функционалности плућа -спирометром. Станица хитне помоћи нам је приоритет у занављању опремом, а то можемо једино реализовати уз сарадњу са локалном заједницом.

Да ли пацијенти, поред тренутно доступних, могу очекивати и нове услуге?

– Наравно, циљ нам је континуирана едукација нашег особља у циљу пружања нових услуга. У овој години планиране су едукације љекара, а неке су већ у току. Пацијентима ће тако бити доступна дермоскопија -скрининг коже на премалигне и малигне болести које су у порасту, затим спирометрија, која је у фокусу послије пандемије корона вируса, а којом се одређује функционалност плућа и праћење болести плућа, те боља ултразвучна дијагностика, односно брза процјена стања пацијента од стране породичног доктора, а у спетембру ове године предвиђена је едукација из ове области. Пацијентима смо омогућили и услуге из разних специјалистичких области на примјерен и оптималан начин, и то кардиолога, ортопеда, васкуларног хирурга, неуролога, интервентног кардиолога, ендокринолога, специјалисте за штитну жлијезду из Нуклеарне медицине Универзитетског клиничког центра, ОРЛ специјалисту, те дерматовенеролога. Све ове услуге, али и оне које ће тек бити доступне пацијентима у нашој здравственој установи, омогућиће праћење здравља пацијента у континуитету и то на обострано задовољство.

Какво је „финансијско здравље“ Дома здравља?

– То је врло захтјевно питање у смислу коначног одговора. Дом здравља је 2020. године, у оквиру пилот пројекта, ушао у трезорски систем пословања, а ове године ће сви Домови здравља у РС бити дио тог система. Ради се о моделу који доноси бољу и транспарентнију контролу утрошка средстава и праћење функционисања установе. То значи да је 2020. године Дом здравља престао функционисати као индивидуална пословна јединица и прешао је у оквир буџета града. Наш главни финансијер је Фонд здравственог осигурања, а ове године смањен је број услуга које су уговаране са домовима здравља, а самим тим и партиципација која је дио нашег редовног пословања. Уговор са Фондом је нешто мањи у односу на прошле године, али ми се прилагођавамо тим одредбама. Плате исплаћујемо редовно и по динамици доспијећа транше за исплату. Понашамо се домаћински, рационално, тако да за сада могу рећи да се носимо са проблемима који су иначе присутни у овај области рада. Важно је нагласити да установа ради несметано, све службе функционишу и нема опструкције у смислу финансирања. Ми смо установа гдје су дневни губитци, потраживања и реализација дио живота.

Засигурно постоје сегменти у руковођењу јавном здравственом установом који су посебно изазовни?

– Сама чињеница да смо јавна здравствена установа је довољан изазов. Тешко је од стране грађана бити оцијењен као добар. Ја сам се увијек у свом дугогодишњем раду трудила да будем прво добар човјек, па онда и доктор, а сада и руководилац установе. Посао доктора је такав да смо током читавог живота у фокусу јавности. Људи често немају стрпљења да им се укаже и појасни оно што треба да знају. Такође, и у самој здравственој установи веома су важни међуљудски односи, толеранција, кодекси понашања и организација посла. Све те стране морају бити у равнотежи, како би имали задовољног корисника услуга и запосленог.

Данас се суочавамо и са изазовима које доноси ера лако доступних медијских садржаја, а самим тим и многих информација и дезинформација које наносе директну штету не само нама, него непосредно и корисницима наших услуга. Медијска неписменост и жељена тенденциозност знају бити искоришћени и на врло непримјерен начин.

Моја мисија и визија је унапрјеђење рада установе у сваком смислу, односно опремање, адекватна кадровска рјешења и здраво радно окружење, те на концу обезбјеђивање што боље здравствене заштите грађанима.

Имате ли неку поруку или позив који бисте жељели да упутите становницима Дервенте и пацијентима?

– Дом здравља је установа која ће увијек бити на располагању Дервенћанима и пацијентима за рјешавање здравствених проблема уз неизоставно поштовање доктора и њиховог рада, а све у складу са Законом о здравственој заштити. Желим да нагласим да ми поштујемо вас, а и ви имате шта да поштујете.

Кадровска структура

Цјелокупни здравствени систем у Републици Српској суочава се са недостатком кадрова. Каква је ситуација  у Дому здравља?

– Здравствени систем Републике Српске је у једном изазовном времену као никада до сада, посебно када је ријеч о кадровима и то докторима и средњим медицинским кадром и квалитетом кадра. Наша установа има 12 тимова Породичне медицине, а два велика тима су у амбулантама у Осињи и Календеровцима. У Породичној медицини имамо три специјалисте породичне медицине као и једног специјалисту опште медицине, седам доктора медицине, два доктора гинеколога и акушера, доктора специјалисту психијатрије, доктора специјалисту ХЕС-а, шест доктора стоматологије од којих је једна докторица специјалиста ортодонције, а друга докторица специјалиста превентивне и дјечије стоматологије. Имамо и специјалисту педијатрије, специјалисту радиологије, три инжињера радиологије, те  више медицинске сестре, као и средњи медицински кадар који прати носиоце посла, односно докторе.

На специјализацији имамо два доктора из области педијатрије, с тим да једна докторица завршава специјализацију и враћа нам се у новембру ове године. План специјализација је усвојен те ћемо у наредном периоду омогућити специјализације из гинекологије, ургентне медицине, а постоји и могућност још једне специјализације из области породичне медицие. Наравно, треба истаћи да је новина и могућност субспецијализација из нама интересантних области медицине за специјалисте породичне медицине, гдје ћемо се одлучити сходно параметрима стања здравља и потреба  установе. У том погледу имамо подршку Министарства здравља и социјалне заштите.

Ваља истаћи и да наше тржиште рада никада није било нестабилније, те нам је циљ да имамо задовољан кадар. Једноставно речено, доктори су увијек одлазили и долазили, али наш курс је да понудимо добре услове рада  али и да локална заједница препозна вриједности и пружи шансу оним људима којима Дервента није само одскочна даска за даље. Убрзо ће нам се указати и потреба за већим бројем радника из средњег медицинског кадра, а у том смислу планирамо примање квалитетних радника.

Related posts

Биоскопи и базени могу да раде од понедјељка

admin

ПРИРЕДБАМА СЕ ЗАХВАЛИЛИ СВЕТОМ САВИ (ФОТО)

admin

Школовање још један
успјешно савладан изазов

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još