ИЗДВОЈЕНОНовости

СИМИЋ: НЕДОСТАЈЕ НАМ РАДНЕ СНАГЕ

Општина Дервента испунила је све услове за добијање статуса града и ми очекујемо да ће се већ у септембру пред посланицима Народне скупштине РС наћи нацрт закона којим ће то бити дефинисано, рекао је начелник Дервенте Милорад Симић.

Нагласио је да ова локална заједница има највећу стопу запослености у Српској која је већа и од просјека РС, као и највећу стопу извоза по глави становника у региону.

– Имамо 824 привредна субјекта те смо највећа асоцијација страног капитала са тенденцијом раста – рекао је Симић за “Глас Српске”.

ГЛАС: Које ће погодности Дервента остварити добијањем статуса града?

СИМИЋ: Добијањем статуса стаћемо раме уз раме са већином градова у Српској. Нећемо ми добијањем то­г статуса имати неке велике бенефите, али то ће нам бити добра одскочна даска за даљи развој. Ми очекујемо и вјерујемо да ћемо статус града добити до краја ове године. Након што буде усвојен нацрт закона о добијању статуса, слиједе јавне расправе, па затим тај акт иде у форму приједлога пред посланике.

ГЛАС: Да ли је пандемија вируса корона утицала на повећање броја незапослених у Дервенти?

СИМИЋ: Ни пандемија није утицала на повећан број људи на бироу. Ми на неки начин можемо рећи да немамо незапослених. Домаћа, али и страна предузећа стално се развијају, због чега запошљавају како домаће становништво, тако и оно из околних средина. Ми имамо и проблем са недостатком радне снаге и већ сада доста младих људи долази из околних општина и градова и на подручју наше општине остају и праве свој кров над главом. Због тога је повећана и потражња за становима.

ГЛАС: Шта је рецепт за успјех и довођење великог броја страних компанија?

СИМИЋ: Домаћинско понашање према свима. Радимо као у својој кући и водимо о свему рачуна на тај начин. Никада никога нисмо коштали и закинули нити смо направили било коме проблеме. Када један дође и види да је тако, ето и новог одмах за њим. Транспарентност, ваљаност и једна породица – то је рецепт за успјех и развој наше локалне заједнице. Тако ће бити и даље.

ГЛАС: Који су проблеми са којима се сусреће општина Дервента?

СИМИЋ: Путна комуникација је на неки начин највећи проблем, али радимо и на томе. Своја рјешења о питању излаза на аутопут представили смо и представницима Српске и добили подршку за та рјешења. На тај начин имали бисмо брзу комуникацију са Београдом, Сарајевом и Хрватском. На томе ћемо свакако радити у идућем периоду.

Задуженост

ГЛАС: Колика је задуженост општине Дервента?

СИМИЋ: Дервента је једина општина у Српској која од када постоји ревизија у Српској добија позитивне ревизорске извјештаје. Ми имамо најмању задуженост од свих општина у Српској. Лако се задужити, али та лакоћа није присутна приликом отплате кредита. Остварени суфицит од 1,9 милиона марака чувамо за не дај боже и за новим кредитима не посежемо.

http://www.glassrpske.com

Related posts

Светосавље у сржи
живота „Просвјете“

Derventski List

У касарни „Здравко Челар“ изложена војна опрема и возила

admin

Малишани се одлично снашли у свијету музике

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još