Култура

Награђени роман Стеве
Грабовца представљен Дервенћанима

Роман „Послије забаве“ аутора Стеве Грабовца, који је проглашен романом године у овогодишњем НИН-овом избору, представљен је вечерас у Народној библиотеци „Бранко Радичевић“.

Грабовац је престижну НИН-ову награду добио као први аутор из Републике Српске, а он сам доживљава је као потпуну побједу.

-Првенствено то сматрам јер је ријеч о малој издавачкој кући, а потом и јер је са ове стране Дрине и мени јако, јако пуно значи што је тако. Било би ми драго наравно и да је за већег издавача, али овако ми је много драже и остајем лојалан овој кући – рекао је Грабовац додавши да је роман изазвао добре реакције и критике и читалаца.

-Што се тиче тема, мене занимају такве теме, које јесу можда мало осјетљиве, искључиво тема зла. Што се тиче осуђивања, више осуђују мене, него књигу, а то најчешће креће од пријема код предсједника. Ја сам свакако аполитична особа, немам никакве политичке интересе и заиста немам потребу ни жељу да се браним – додао је Грабовац.
Главни мотив у роману је злочин над ромском дјецом у околини Брода, током рата у БиХ деведесетих.

-Главна два разлога зашто сам писао о овој теми су јер ми је било несхватљиво да се такве ствари десе, а потом и да се такве ствари препусте забораву. У дјелу сам се бавио књижевним поступком, а не истраживачким и све што је у књизи, што се тиче истинитог дијела, је доступно свима, на интернету, а што се тиче измишљеног, то је књижевни поступак – објаснио је аутор.

Грабовац је најавио да читаоци могу да се радују и новом дјелу.

-Почео сам да радим на новом рукопису, али тренутно то није могуће, тако да сам морао да узмем паузу. Ријеч је о савременијој теми, не би требало да се бави ратним темама, него о човјеку у савременом добу – казао је Грабовац.

Оснивач издавачке куће „Имприматур“ Борис Максимовић додао је да су њихови аутори и раније добијали важне награде, али не и НИН-ову.

-Наши аутори су и раније добијали веома важне награде, ал свакако један мали издавач да добије овакву награду је био шок и за нас. Ово је била храбра одлука жирија, поготово узевши у обзир да је ово 70. НИН-ова награда и посљедња коју додјељује ова постава, јер се десио трансфер власништва – казао је Максимовић.

Related posts

„Краљевским мукама“
измамили осмијехе и овације

Derventski List

ЗДРАВ НАЧИН ЖИВОТА НЕМА АЛTЕРНАТИВУ

admin

Ликовна колонија „Патковача“
21 годину слави љепоте Укрине

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još