Култура

Награђени роман Стеве
Грабовца представљен Дервенћанима

Роман „Послије забаве“ аутора Стеве Грабовца, који је проглашен романом године у овогодишњем НИН-овом избору, представљен је вечерас у Народној библиотеци „Бранко Радичевић“.

Грабовац је престижну НИН-ову награду добио као први аутор из Републике Српске, а он сам доживљава је као потпуну побједу.

-Првенствено то сматрам јер је ријеч о малој издавачкој кући, а потом и јер је са ове стране Дрине и мени јако, јако пуно значи што је тако. Било би ми драго наравно и да је за већег издавача, али овако ми је много драже и остајем лојалан овој кући – рекао је Грабовац додавши да је роман изазвао добре реакције и критике и читалаца.

-Што се тиче тема, мене занимају такве теме, које јесу можда мало осјетљиве, искључиво тема зла. Што се тиче осуђивања, више осуђују мене, него књигу, а то најчешће креће од пријема код предсједника. Ја сам свакако аполитична особа, немам никакве политичке интересе и заиста немам потребу ни жељу да се браним – додао је Грабовац.
Главни мотив у роману је злочин над ромском дјецом у околини Брода, током рата у БиХ деведесетих.

-Главна два разлога зашто сам писао о овој теми су јер ми је било несхватљиво да се такве ствари десе, а потом и да се такве ствари препусте забораву. У дјелу сам се бавио књижевним поступком, а не истраживачким и све што је у књизи, што се тиче истинитог дијела, је доступно свима, на интернету, а што се тиче измишљеног, то је књижевни поступак – објаснио је аутор.

Грабовац је најавио да читаоци могу да се радују и новом дјелу.

-Почео сам да радим на новом рукопису, али тренутно то није могуће, тако да сам морао да узмем паузу. Ријеч је о савременијој теми, не би требало да се бави ратним темама, него о човјеку у савременом добу – казао је Грабовац.

Оснивач издавачке куће „Имприматур“ Борис Максимовић додао је да су њихови аутори и раније добијали важне награде, али не и НИН-ову.

-Наши аутори су и раније добијали веома важне награде, ал свакако један мали издавач да добије овакву награду је био шок и за нас. Ово је била храбра одлука жирија, поготово узевши у обзир да је ово 70. НИН-ова награда и посљедња коју додјељује ова постава, јер се десио трансфер власништва – казао је Максимовић.

Related posts

ПРЕДСТАВЉЕНА „СИЗИФОВА БОРБА ЗА ПРАВОПИС“

admin

У БИБЛИОТЕЦИ ИЗЛОЖЕНЕ СЛИКЕ НАДЕ МИЛИВОЈАЦ

admin

Преминуо Славко Покрајац

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još