Новости

Настојао сам да се
о Дервенти чује и зна

Гдје год сам ходио, а имао сам прилику обављајући  јавне послове да боравим у метрополама од Стразбура, преко Брисела до Вашингтона, да нешто кажем о Дервенти, да афирмишем људе и ствараоце. Увијек сам наводио име највећег живог научника из Дервенте, мог земљака, Боре Ђуричића, чије име ће златним словима бити уписано у анале науке Републике Српске и шире.

Казао је то мр Слободан Наградић, овогодишњи добитник Великогоспојинске повеље са златним грбом града, чија је каријера испуњена бројним јавним ангажаманима и чији потпис носи мноштво научних радова, књига и публикација.

Био је и још увијек је активан у раду невладиног сектора у области културе, умјетности, информисања, издаваштва и хуманитарног рада. За повељу је предложен због континуираног и изузетног доприноса и постигнутих резултата на развоју и унапређењу Дервенте и Републике Српске у областима науке, културе и образовања.

-Сматрам  да  су  признања  значајна  у  животу  сваког поједница, привредног субјеката или друштвене организације, јер у том случају он постаје и нека врста узора другима – истакао је Наградић додавши да Великогоспојинску повељу види као пресјек свега оног што је постигао у протеклих 40 година.

– Можда мало жалим што признање овог нивоа није стигло нешто раније док је човјек млад и док му то далеко више значи. И даље стварам да оставим још неко зрно заоставштине за потомке, да једног дана погледају и сазнају шта сам радио – рекао је Наградић који је недавно објавио своју 50. књигу.

– Не бих рекао да сам урадио нешто значајно у областима у којима сам се бавио, али није ни мало с обзиром на услове и могућности у којима сам дјеловао. У Републици Српској у областима у којима ја дјелује само један аутор има више објављених књига. Осим писања књига објављивао  сам доста  и  у  научним  часописима, покретао и часописе и новине, био уредник – рекао је Наградић

Црнча

Наградић је током рата, избјегавши из Сарајева, живио у Градишци, а од 2004. године настањен у Бањалуци. Када год је могао, додаје, долазио је у Црнчу, настојећи да да макар и најмањи допринос завичају.

Related posts

У току реконструкција дионице од Новог моста према БП „Нада“

admin

Крећу пројекти вриједни 282.000 КМ

admin

ЖУНИЋ: ВАНРЕДНО СТАЊЕ ЗА БРЖУ РЕАКЦИЈУ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još