Друштво

Недостатак радне снаге кочи проширење стада

Ненад Кукић на око 11 дунума земљишта у Осињи води фарму оваца која је за пет година од првобитних 27 достигла више од 200 грла, а поред ентузијазма и воље за рад, главну препреку даљем проширењу стада представља недостатак радне снаге.

Кукић води регистровано некомерцијално пољопривредно газдинство и храну за овце већином сам узгаја. Како сам каже, стадо од 200 оваца изискује много рада да би се прехранило, па осим сопствених парцела, земљиште узима и обрађује у закуп.

– Стадо тренутно чине 154 овце у репродукцији, пет овнова и око 50 младих, а очекујем да до краја марта број јагњади порасте и до 120 јер стално пристижу нова – каже Кукић наглашавајући да је потребно обрадити око 100 дунума земљишта да би успио прехранити стадо.

– Стадо сваког дана поједе око стотину килограма хране и 25 бала сијена. Припремам им квалитетну храну као што су јечам, зоб, пшеница, соја, кукуруз, прекрупа и сијено, а без траве луцерке је тешко узгајати велико стадо – објашњава Кукић који обавља главнину посла на фарми, али му је испомоћ итекако потребна.

– Има доста посла и све се то некако стигне, али је највећи проблем недостатак радне снаге. Људи неће да раде, а они који хоће не могу да стигну све оно што би требало да се уради код нас неколицине већих пољопривредника – каже Кукић.

Управо је недостатак радника који би радили за пољопривредна газдинства разлог због којег не планира проширење. Данак узимају и поскупљења која су актуелна у посљедње вријеме.

– Немам више ни услова ни жеље, јер немам с ким радити и не могу да проширујем стадо. Ако човјек обрачуна зараду од продаје јагњади, половину треба одвојити за овце, а половину за остале трошкове који су раније могли да се покрију, али сада више не, јер су цијене материјала вишеструко повећане. На ивици сам исплативности без обзира на републички и општински подстицај – наглашава Кукић.

Прва грла прије пет година довезао је из Омарске, а стадо сада чине већином овце из репродукције, док су овнови из другог крда ради освјежавања крви.

Продаја

Иако нема уговорену и организовану продају, Кукић сву јагњад успијева да прода. Тренутном цијеном, која износи од 6,50 до седам марака по килограму, задовољан је, иако није она варира током године.

– Не желим да се хвалим, али код мене је квалитетна роба и људи то препознају, па се не плашим за продају. Продајем појединачно јагњад, неко тражи једно, неко двоје, неко петоро. У посљедње вријеме грла су највише била тражена за славља. Задовољан сам и цијеном, али би било далеко исплативије када би цијена јагњета, без обзира на то да ли је јесење или прољећно, била стално иста мада је то тешко регулисати – рекао је Кукић.

Related posts

Подигнута спомен плоча у част Танкосаве Лејић

admin

Jош једна прилика да малишани науче пливати

admin

Прикупљање драгоцјене
течности 20. јула

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još