Друштво

Ниже цијене репроматеријала
шире сјетвене површине

Сјетвене површине овог прољећа могле би да буду веће него лани, првенствено због повољнијег минералног ђубрива, а према најавама пољопривредника у сјетви ће доминирати пшеница и кукуруз.

Ако временске прилике дозволе, сјетва би могла да почне у првим данима априла, а до тада, ратари обављају посљедње припреме пред излазак на парцеле, купују сјемена и минерално ђубриво.

Почетак априла у календару „Пољопривредника“ и „Еко Босанске Посавине“ зацртан је рок за почетак сјетве. Према ријечима инжињера пољопривреде Жељка Грумића сјетвене површине требало би да износе око хиљаду хектара.

– Почетком априла крећемо са сјетвом, и то кукуруза на 400 и соје на 600 хектара. Сада обављамо прихрану и заштиту стрних жита које смо засијали јесенас на површини од 900 хектара. Највише је под пшеницом, јечмом, тритикалом и уљаном репицом – рекао је Грумић наводећи потребу благовремене заштите усјева од појаве разних болести.

– Болести на усјевима крећу на 15 степени целзијуса, а  погодује им влага, и не треба гледати који је датум, него какво је стање и реаговати благовремено. Ми смо јесенас на вријеме обавили заштиту и сада слиједи прихрана. Киша је мало зауставила радове, али до почетка марта и овај посао биће завршен. Жутило које се појави преко зиме нестаје уз адекватну прихрану и заштиту – казао је Грумић.

Љубиша Николић из Агића овог прољећа у плану има да засије 100 дунума кукуруза и 50 дунума зоби.

– Орање сам већ обавио, купио сјеме и остали репроматеријал и спремно чекам почетак сјетве. Цијене су ниже него прошле године, и то је добро, и умногоме ће утицати на одлуку пољопривредника да засију веће површине сјетву – рекао је он додајући да житарице сије искључиво за потребе свог газдинства.

Када се ради о репроматеријалу, у дервентским пољопривредним апотекама понуда је солидна, а цијене су, у односу на прошлу годину, евидентно ниже.

– Овог прољећа очекујемо већу продају сјемена кукуруза, с обзиром да јесенас није засијано пшенице као иначе. Сјеменски кукуруз скупљи је за двије до пет марака по врећи, у зависности од произвођача, а минерално ђубриво је готово дупло јефтиније него лани и цијене се за 100 килограма крећу од 80 до 130 КМ. Прошле године „Уреа“ и „Кан“ коштали у и до 230 марака – казали су пољопривредној апотеци „Голић трејд“, а инжињер пољопривреде Марко Алексић каже да поред бриге о прољећној сјетви, пољопривредници ових дана обављају и третмане на озимим усјевима.

– На појединим парцелама појавило се жутило на пониклим усјевима, али се овај проблем може ријешити хемијским препаратима. Одмaх у прољеће потребно је обавити и прихрану каном или другим азотним ђубривом да се усјеви поправе и наставе развијати – препоручује Алексић.

Правилник

Из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске саопштили су да је објавом у Службеном гласнику ступио на снагу Правилник о условима и начину остваривања подстицаја за развој пољопривреде и села за 2024. годину. Правилник је доступан на веб сајту министарства.

Аграрни буџет за ову годину износи 180 милиона марака, а средства су распоређена тако да ће за подршку текућој производњи бити издвојено 108.270.000, подршку дугорочном развоју 56.427.770, а за системске мјере 15.302.230 КМ.

Related posts

Дервентски економски техничари трећи на регионалном такмичењу

admin

ОСОБАМА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ СМЈЕРНИЦЕ ЗА ЗАПОСЛЕЊЕ

admin

Суша „обрала“ кукуруз

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još