Друштво

Ниже цијене репроматеријала
шире сјетвене површине

Сјетвене површине овог прољећа могле би да буду веће него лани, првенствено због повољнијег минералног ђубрива, а према најавама пољопривредника у сјетви ће доминирати пшеница и кукуруз.

Ако временске прилике дозволе, сјетва би могла да почне у првим данима априла, а до тада, ратари обављају посљедње припреме пред излазак на парцеле, купују сјемена и минерално ђубриво.

Почетак априла у календару „Пољопривредника“ и „Еко Босанске Посавине“ зацртан је рок за почетак сјетве. Према ријечима инжињера пољопривреде Жељка Грумића сјетвене површине требало би да износе око хиљаду хектара.

– Почетком априла крећемо са сјетвом, и то кукуруза на 400 и соје на 600 хектара. Сада обављамо прихрану и заштиту стрних жита које смо засијали јесенас на површини од 900 хектара. Највише је под пшеницом, јечмом, тритикалом и уљаном репицом – рекао је Грумић наводећи потребу благовремене заштите усјева од појаве разних болести.

– Болести на усјевима крећу на 15 степени целзијуса, а  погодује им влага, и не треба гледати који је датум, него какво је стање и реаговати благовремено. Ми смо јесенас на вријеме обавили заштиту и сада слиједи прихрана. Киша је мало зауставила радове, али до почетка марта и овај посао биће завршен. Жутило које се појави преко зиме нестаје уз адекватну прихрану и заштиту – казао је Грумић.

Љубиша Николић из Агића овог прољећа у плану има да засије 100 дунума кукуруза и 50 дунума зоби.

– Орање сам већ обавио, купио сјеме и остали репроматеријал и спремно чекам почетак сјетве. Цијене су ниже него прошле године, и то је добро, и умногоме ће утицати на одлуку пољопривредника да засију веће површине сјетву – рекао је он додајући да житарице сије искључиво за потребе свог газдинства.

Када се ради о репроматеријалу, у дервентским пољопривредним апотекама понуда је солидна, а цијене су, у односу на прошлу годину, евидентно ниже.

– Овог прољећа очекујемо већу продају сјемена кукуруза, с обзиром да јесенас није засијано пшенице као иначе. Сјеменски кукуруз скупљи је за двије до пет марака по врећи, у зависности од произвођача, а минерално ђубриво је готово дупло јефтиније него лани и цијене се за 100 килограма крећу од 80 до 130 КМ. Прошле године „Уреа“ и „Кан“ коштали у и до 230 марака – казали су пољопривредној апотеци „Голић трејд“, а инжињер пољопривреде Марко Алексић каже да поред бриге о прољећној сјетви, пољопривредници ових дана обављају и третмане на озимим усјевима.

– На појединим парцелама појавило се жутило на пониклим усјевима, али се овај проблем може ријешити хемијским препаратима. Одмaх у прољеће потребно је обавити и прихрану каном или другим азотним ђубривом да се усјеви поправе и наставе развијати – препоручује Алексић.

Правилник

Из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске саопштили су да је објавом у Службеном гласнику ступио на снагу Правилник о условима и начину остваривања подстицаја за развој пољопривреде и села за 2024. годину. Правилник је доступан на веб сајту министарства.

Аграрни буџет за ову годину износи 180 милиона марака, а средства су распоређена тако да ће за подршку текућој производњи бити издвојено 108.270.000, подршку дугорочном развоју 56.427.770, а за системске мјере 15.302.230 КМ.

Related posts

Бензинске пумпе кажњене са милион КМ

admin

Низом активности шире свијест о СМА

admin

ЧИТАВА ДЕРВЕНТА СУТРА И У СУБОТУ УЈУТРО БЕЗ СТРУЈЕ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još