ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Новитет царински техничар и два одјељења гимназије

У дервентским средњим школама, планом уписа за школску 2021/2022. годину, предвиђено је 240 мјеста за будуће средњошколце који ће моћи да бирају између већ познатих струка, али и новитета, попут царинског техничара.

Средњошколски центар „Михајло Пупин“ у идућој школској години предвидио је упис укупно 120 ђака у пет одјељења, а за разлику од претходне године, у понуди више није гимназија информатичког смјера, али ни обућарство.

Свршени основци ове године моћи ће да бирају између гимназије општег смјера, у којој је предвиђен упис 40 ученика у два одјељења, те по једног одјељења по 20 ученика у струкама техничар рачунарства и програмирања и техничар информационих технологија, а предвиђен је и упис једног комбинованог одјељења трогодишње струке електричар –                          електроинсталатер – аутоелектричар.

Директор СШЦ „Михајло Пупин“ Предраг Дринић објашњава да је план уписа, као и до сада, резултат потреба тржишта рада, али и жеља ученика.

– Наша школа прати тренд перспективних занимања поштујући потребе тржишта у складу са жељама ученика. Протекле године владало је велико интересовање за упис у гимназију општег смјера, па је ове године планиран одобрен упис два одјељења гиманзије, те по једно одјељење техничара рачунарства и програмирања и техничара информационих технологија, на чију практичну наставу наша установа ставља посебан акценат. Будући средњошколци ће моћи да се опредијеле и за упис у комбиновано одјељење трећег степена електричар – електроинсталатер – аутоелектричар – објаснио је Дринић додавши да је у односу на прошлу годину број ученика по одјељењу смањен на 20.

План уписа у Стручну и техничку школу, за разлику од прошле године, „освјежен“ је новим занимањем и то четворогодишњом струком, царински техничар и то у оквиру комбинованог одјељења са трговачким техничаром. Ђацима су на располагању, као и лани,  техничар ЦНЦ технологија, обрађивач метала резањем, бравар – заваривач, кувар и агротехничар.

– Занимање царински техничар егзистира у наставним плановима и програмима тек од ове године, а опредијелили смо се да га пружимо као опцију нашим будућим ученицима због потреба тржишта рада, као и занимљивости које ово занимање нуди, а и могућности запослења због близине граничних прелаза – казала је директорица ове школе Бранка Јовић.

Она је додала да у прилог новом занимању иде и потражња привредних субјеката у Дервенти за овом струком.

– Велики број компанија које послују у Дервенти потражују раднике управо овог профила. Осим приватних компанија и шпедиција, влада потреба за овим кадром и у државним службама – објаснила је Јовићева истакавши да Стручна и техничка школа има капацитет за школовање овог профила радника.

– Ово занимање врло је сродно занимању пословно – правног техничара, економског и трговачког техничара, па је због тога могло да настане и комбиновано одјељење са  царинским техничаром, које су предвидјели да упишемо у идућој школској години. Ученици који се опредијеле за ово занимање ће на крају свог средњoшколског школовања бити оспособљени да траже конкретно запослење, али имаће и добру основу за студирање, како у овој, тако и у сродним областима – казала је Јовићева.

Важан сегмент новог занимања је, како је она нагласила, и могућност практичне наставе.

– Царински техничар, према плану и програму, имају два часа теорије која се преплићу са два часа вјежби, а које ће ученици имати по групама у информатичким кабинетима под надзором професора, а за касније имамо у плану да се професори повежу са привредним друштвима у нашем граду, те се практична наставља за ову струку обавља управо код привредника – рекла је Јовићева.

Зелено свјетло за планове уписа у средње школе у идућој школској години, осим Министарства просвјете и културе РС, на посљедњој сједници дала је и Скупштина града, а конкурси за упис требало би да буду расписани средином јуна.

 

Одјељења

Директорица Стручне и техничке школе Бранка Јовић казала је, да је на захтјев Министарства просвјете и културе РС, дошло до измјена броја ђака у одјељењима.

– Ми смо првобитно планирали 20 ученика по одјељењу, с обзиром на мањи број матураната основних школа у односу на претходне године, међутим, у министарству су подигли праг на 24 ученика, тако да у пет одјељења има мјеста за 120 ученика – казала је Јовићева.

Стручна и техничка школа

 

ЗАНИМАЊЕ   БР. ОДЈЕЉЕЊА   БР. УЧЕНИКА СТЕПЕН

Техничар ЦНЦ                 1                     24                     IV

технологија

Обрађивач метала            ½                    12                     III

резањем

Бравар- заваривач            ½                     12                    III

Агротехничар                   1                      24                    IV

Трговачки техничар         ½                     12                    IV

Царински техничар          ½                     12                    IV

Кувар                                  1                      24                   III

 

Средњошколски центар „Михајло Пупин“

 

ЗАНИМАЊЕ  БР. ОДЈЕЉЕЊА  БР. УЧЕНИКА   СТЕПЕН

Гимназија-                      2                       48                     IV

општи смјер

Техничар рачунарства   1                       24                      IV

и програмирања

Техничар                        1                        24                      IV

информационих

технологија

Електричар-                  ½                        12                     III

електроинсталатер

Аутоелектричар           ½                        12                       III

 

 

 

Related posts

Годишњи концерт СКУД-а „Дервента“ вечерас

admin

УГОСТИТЕЉИ И ФРИЗЕРИ ДОЧЕКАЛИ ПРВЕ МУШТЕРИЈЕ (ФОТО)

admin

Скраћена изолација и радно вријеме кафића

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još