ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Новитет царински техничар и два одјељења гимназије

У дервентским средњим школама, планом уписа за школску 2021/2022. годину, предвиђено је 240 мјеста за будуће средњошколце који ће моћи да бирају између већ познатих струка, али и новитета, попут царинског техничара.

Средњошколски центар „Михајло Пупин“ у идућој школској години предвидио је упис укупно 120 ђака у пет одјељења, а за разлику од претходне године, у понуди више није гимназија информатичког смјера, али ни обућарство.

Свршени основци ове године моћи ће да бирају између гимназије општег смјера, у којој је предвиђен упис 40 ученика у два одјељења, те по једног одјељења по 20 ученика у струкама техничар рачунарства и програмирања и техничар информационих технологија, а предвиђен је и упис једног комбинованог одјељења трогодишње струке електричар –                          електроинсталатер – аутоелектричар.

Директор СШЦ „Михајло Пупин“ Предраг Дринић објашњава да је план уписа, као и до сада, резултат потреба тржишта рада, али и жеља ученика.

– Наша школа прати тренд перспективних занимања поштујући потребе тржишта у складу са жељама ученика. Протекле године владало је велико интересовање за упис у гимназију општег смјера, па је ове године планиран одобрен упис два одјељења гиманзије, те по једно одјељење техничара рачунарства и програмирања и техничара информационих технологија, на чију практичну наставу наша установа ставља посебан акценат. Будући средњошколци ће моћи да се опредијеле и за упис у комбиновано одјељење трећег степена електричар – електроинсталатер – аутоелектричар – објаснио је Дринић додавши да је у односу на прошлу годину број ученика по одјељењу смањен на 20.

План уписа у Стручну и техничку школу, за разлику од прошле године, „освјежен“ је новим занимањем и то четворогодишњом струком, царински техничар и то у оквиру комбинованог одјељења са трговачким техничаром. Ђацима су на располагању, као и лани,  техничар ЦНЦ технологија, обрађивач метала резањем, бравар – заваривач, кувар и агротехничар.

– Занимање царински техничар егзистира у наставним плановима и програмима тек од ове године, а опредијелили смо се да га пружимо као опцију нашим будућим ученицима због потреба тржишта рада, као и занимљивости које ово занимање нуди, а и могућности запослења због близине граничних прелаза – казала је директорица ове школе Бранка Јовић.

Она је додала да у прилог новом занимању иде и потражња привредних субјеката у Дервенти за овом струком.

– Велики број компанија које послују у Дервенти потражују раднике управо овог профила. Осим приватних компанија и шпедиција, влада потреба за овим кадром и у државним службама – објаснила је Јовићева истакавши да Стручна и техничка школа има капацитет за школовање овог профила радника.

– Ово занимање врло је сродно занимању пословно – правног техничара, економског и трговачког техничара, па је због тога могло да настане и комбиновано одјељење са  царинским техничаром, које су предвидјели да упишемо у идућој школској години. Ученици који се опредијеле за ово занимање ће на крају свог средњoшколског школовања бити оспособљени да траже конкретно запослење, али имаће и добру основу за студирање, како у овој, тако и у сродним областима – казала је Јовићева.

Важан сегмент новог занимања је, како је она нагласила, и могућност практичне наставе.

– Царински техничар, према плану и програму, имају два часа теорије која се преплићу са два часа вјежби, а које ће ученици имати по групама у информатичким кабинетима под надзором професора, а за касније имамо у плану да се професори повежу са привредним друштвима у нашем граду, те се практична наставља за ову струку обавља управо код привредника – рекла је Јовићева.

Зелено свјетло за планове уписа у средње школе у идућој школској години, осим Министарства просвјете и културе РС, на посљедњој сједници дала је и Скупштина града, а конкурси за упис требало би да буду расписани средином јуна.

 

Одјељења

Директорица Стручне и техничке школе Бранка Јовић казала је, да је на захтјев Министарства просвјете и културе РС, дошло до измјена броја ђака у одјељењима.

– Ми смо првобитно планирали 20 ученика по одјељењу, с обзиром на мањи број матураната основних школа у односу на претходне године, међутим, у министарству су подигли праг на 24 ученика, тако да у пет одјељења има мјеста за 120 ученика – казала је Јовићева.

Стручна и техничка школа

 

ЗАНИМАЊЕ   БР. ОДЈЕЉЕЊА   БР. УЧЕНИКА СТЕПЕН

Техничар ЦНЦ                 1                     24                     IV

технологија

Обрађивач метала            ½                    12                     III

резањем

Бравар- заваривач            ½                     12                    III

Агротехничар                   1                      24                    IV

Трговачки техничар         ½                     12                    IV

Царински техничар          ½                     12                    IV

Кувар                                  1                      24                   III

 

Средњошколски центар „Михајло Пупин“

 

ЗАНИМАЊЕ  БР. ОДЈЕЉЕЊА  БР. УЧЕНИКА   СТЕПЕН

Гимназија-                      2                       48                     IV

општи смјер

Техничар рачунарства   1                       24                      IV

и програмирања

Техничар                        1                        24                      IV

информационих

технологија

Електричар-                  ½                        12                     III

електроинсталатер

Аутоелектричар           ½                        12                       III

 

 

 

Related posts

Малишани из „Бамбија“ опремљени
свјетлоодбојним прслуцима

Derventski List

Брашно за 300 социјално
угрожених домаћинстава

Derventski List

УНА ИДЕ НА МАТЕМАТИЧКУ ОЛИМПИЈАДУ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još