Друштво

Обуком фармера до
профитабилније производње млијека

Представници Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС данас су у Дервенти одржали предавање за фармере из добојске регије о могућностима за смањење постојећих трошкова производње млијека и повећања произведених количина по грлу.

Виши стручни сарадник за сточарство у овом ресору Радмила Цвијић рекла је да се ради о првом у низу предавања која ће бити одржана у предстојећем приоду.

– Кренули смо са произвођачима млијека, након чега слиједи обука за ратаре и узгајиваче оваца. Циљ обука јесте постизање што профитабилније производње, а то значи смањењу трошкова и повећању произведених количина млијека, а уз поштивање стандарда очувања здравља животиња – казала је Цвијићева додавши да је предавање одржано у сарадњи са Стручном и техничком школом и Градском управом, с намјером укључивања у стручне теме што више младих људи.

Ветеринар у компанији  „Patent Co“ Слободан  Петровић истакао је да произвођачима нуде стручну подршку која обухвата савјете нутриционисте, ултразвучне  прегледе  и биохемијске анализе крви животиња, анализе параметара и препоруке.

– Ово је веома затијеван посао који тражи пуно знања и искуства, а наше услуге су засноване на дугогодишњем раду. У Дервенти постоје веома добре фарме – рекао је Петровић.

Предавању је данас присуствовао Бојан Планинчевић из Осиње који се производњом млијека бави 15 година, а тренутно има 19 музних грла.

– Оваква предавања су корисна првенствено због едукације младих људи, иако их у овом послу нема пуно. Имам исуства са мљекарством, али увијек добро дођу нова сазнања – рекао је Планинчевић.

Град Дервента сваке године из буџета подржава производњу млијека и музна грла, а лани је за ове намјене исплаћено укупно 186.300 КМ. Подстицај за производњу млијека се односи на посједовање и узгој музних грла и производњу млијека која се пласира на тржиште. Укупно је реализован 71 захтјева, а подстицај је исплаћен за узгој 1.061 музног грла. За развој пољопривреде и села у 2023. години из буџета је исплаћено 470.636 КМ.

Related posts

За матурскe вечери 12.000 КМ из градског буџета

admin

Произвели 350 килограма батата

admin

„ЛОГОМЕДИКА“ ПОНОВО ОТВАРА ВРАТА ЗА МАЛИШАНЕ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još