Друштво

Обуком фармера до
профитабилније производње млијека

Представници Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС данас су у Дервенти одржали предавање за фармере из добојске регије о могућностима за смањење постојећих трошкова производње млијека и повећања произведених количина по грлу.

Виши стручни сарадник за сточарство у овом ресору Радмила Цвијић рекла је да се ради о првом у низу предавања која ће бити одржана у предстојећем приоду.

– Кренули смо са произвођачима млијека, након чега слиједи обука за ратаре и узгајиваче оваца. Циљ обука јесте постизање што профитабилније производње, а то значи смањењу трошкова и повећању произведених количина млијека, а уз поштивање стандарда очувања здравља животиња – казала је Цвијићева додавши да је предавање одржано у сарадњи са Стручном и техничком школом и Градском управом, с намјером укључивања у стручне теме што више младих људи.

Ветеринар у компанији  „Patent Co“ Слободан  Петровић истакао је да произвођачима нуде стручну подршку која обухвата савјете нутриционисте, ултразвучне  прегледе  и биохемијске анализе крви животиња, анализе параметара и препоруке.

– Ово је веома затијеван посао који тражи пуно знања и искуства, а наше услуге су засноване на дугогодишњем раду. У Дервенти постоје веома добре фарме – рекао је Петровић.

Предавању је данас присуствовао Бојан Планинчевић из Осиње који се производњом млијека бави 15 година, а тренутно има 19 музних грла.

– Оваква предавања су корисна првенствено због едукације младих људи, иако их у овом послу нема пуно. Имам исуства са мљекарством, али увијек добро дођу нова сазнања – рекао је Планинчевић.

Град Дервента сваке године из буџета подржава производњу млијека и музна грла, а лани је за ове намјене исплаћено укупно 186.300 КМ. Подстицај за производњу млијека се односи на посједовање и узгој музних грла и производњу млијека која се пласира на тржиште. Укупно је реализован 71 захтјева, а подстицај је исплаћен за узгој 1.061 музног грла. За развој пољопривреде и села у 2023. години из буџета је исплаћено 470.636 КМ.

Related posts

Припремни програм завршило 15 предшколаца у Календеровцима

admin

Црква у Агићима прославља славу

admin

Вашарски куп и фишијада у недјељу

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još