Eкономија

Објављена листа најтраженијих
занимања у БиХ

На тржишту рада у БиХ и даље су најтраженији инжењери и то ИТ, софтвер, електротехнике, грађевине, затим дипломирани фармацеути и доктори медицине – специјалисти, објавила је Агенција за рад и запошљавање БиХ.

До ових података агенција је дошла на основу прикупљених и објављених података завода и служби за запошљавање у циљу да олакшају матурантима који треба да се опредијеле за будуће занимање.

Када је ријеч о високообразованим кадровима, тражени су и дипломирани економисти и правници, с тим што због хиперпродукције овог кадра њих има и највише на евиденцијама незапослених.

Осим економиста и правника, и даље је највећи број незапослених високообразованих особа међу криминалистима, политиколозима, журналистима, социјалним радницима, а ту је и велики број професора енглеског језика, као и разредне наставе.

Највећа потражња за радницима са средњом стручном спремом је за продаваче и угоститеље, посебно школоване конобаре, а и даље су тражени оператери за унос података и радници у кол-центрима.

Према броју запослених са евиденција велики број је и економских и машинских техничара, медицинских сестара, али због хиперпродукције овог кадра они су уједно и најбројнији на евиденцијама незапослених.

Најтраженији међу висококвалификованим и квалификованим радницима су кројачи/шивачи, вариоци, бравари, радници за једноставне послове, кувари, возачи камиона, а по броју запослених са евиденције ту су још и аутомеханичари и фризери, с тим да је, опет, због хиперпродукција кадра фризера и аутомеханичара велики број незапослених.

– Овдје треба узети у обзир да је потреба за неким од наведених занимања далеко већа од неких других. С друге стране највише незапослених са ВКВ и КВ квалификацијом су продавачи/трговци, бравари, аутомеханичари, фризери, кувари, а у појединим срединама вишкова има и међу конобарима, столарима, кројачима – наводе из Агенције за запошљавање.

(РТРС)

Related posts

„Агропосавина“ организује подршку за производњу поврћа

admin

„Фрукта трејд“ купио имовину „Униса“ за 27 милиона КМ

admin

ДЕРВЕНТИ ПОНУЂЕНО СНАБДИЈЕВАЊЕ ПРИРОДНИМ ГАСОМ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još