Eкономија

Објављена листа најтраженијих
занимања у БиХ

На тржишту рада у БиХ и даље су најтраженији инжењери и то ИТ, софтвер, електротехнике, грађевине, затим дипломирани фармацеути и доктори медицине – специјалисти, објавила је Агенција за рад и запошљавање БиХ.

До ових података агенција је дошла на основу прикупљених и објављених података завода и служби за запошљавање у циљу да олакшају матурантима који треба да се опредијеле за будуће занимање.

Када је ријеч о високообразованим кадровима, тражени су и дипломирани економисти и правници, с тим што због хиперпродукције овог кадра њих има и највише на евиденцијама незапослених.

Осим економиста и правника, и даље је највећи број незапослених високообразованих особа међу криминалистима, политиколозима, журналистима, социјалним радницима, а ту је и велики број професора енглеског језика, као и разредне наставе.

Највећа потражња за радницима са средњом стручном спремом је за продаваче и угоститеље, посебно школоване конобаре, а и даље су тражени оператери за унос података и радници у кол-центрима.

Према броју запослених са евиденција велики број је и економских и машинских техничара, медицинских сестара, али због хиперпродукције овог кадра они су уједно и најбројнији на евиденцијама незапослених.

Најтраженији међу висококвалификованим и квалификованим радницима су кројачи/шивачи, вариоци, бравари, радници за једноставне послове, кувари, возачи камиона, а по броју запослених са евиденције ту су још и аутомеханичари и фризери, с тим да је, опет, због хиперпродукција кадра фризера и аутомеханичара велики број незапослених.

– Овдје треба узети у обзир да је потреба за неким од наведених занимања далеко већа од неких других. С друге стране највише незапослених са ВКВ и КВ квалификацијом су продавачи/трговци, бравари, аутомеханичари, фризери, кувари, а у појединим срединама вишкова има и међу конобарима, столарима, кројачима – наводе из Агенције за запошљавање.

(РТРС)

Related posts

За три дервентске фирме
признање „Kапетан Миша“

Derventski List

ЗАПУШТЕНУ ПАРЦЕЛУ У ВЕЛИКОЈ ПРЕТВАРА У АЛЕЈУ ЉЕШНИКА

admin

У „Унис“ позивају
бивше раднике

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još